blog img
Zece albume care să-ti stârnească interesul pentru jazz

În șase ani de când lucrez la Jazz in the Park am interacționat cu foarte multă lume. Aproape niciunul dintre cei cu care am colaborat nu mi-a spus vreodată în față că nu-i place jazz-ul. Un singur director de companie (nu zic cine) mi-a spus direct: „știi cum e cu jazz-ul ăsta? Nimeni nu zice că nu-i place, dar adevărul e că puțini ascultă”. Și adevărul cam pe acolo e.

E de înțeles de ce acest gen muzical nu e popular. Mainstream. Nu-l poți asculta nicăieri, decât dacă te interesezi tu de el și cauți. La radio nu-l auzi, la TV nici atât. Și dacă nu știi unde să cauți, s-ar putea să-ți fie greu să te îndrăgostești de această muzică. Există multe trupe cunoscute de jazz care sunt foarte tehnice, foarte complicate și dacă muzica lor e prima interacțiune pe care o ai cu jazz-ul s-ar putea să-ți fie greu să mergi mai departe. E ca mersul pe motocicletă: nu te urci din start pe cea mai mare. Trebuie să exersezi înainte, să fii bun și să te poți da liniștit pe stradă.

Dar jazz-ul poate să fie foarte frumos. Există multe trupe care încearcă să facă popular genul, să-i dea influențe muzicale, să-l facă modern și prietenos. Jazz-ul are și niște ”verișori” interesanți, cum ar fi funk, soul, R’n’B.

Din dorința de a strâni curiozitatea în muzica jazz, vă propun aici o selecție de 10 albume. Sper să le ascultați și să vă deschidă curiozitatea și să-i dați jazz-ului o șansă.

Nota bene: Acesta nu este un clasament. Sigur că mai sunt multe alte albume care ar putea fi aici. Eu am selectat 10 care știu sigur că mi-au „picat” bine când le-am ascultat.

  1. Vulfpeck: The Beautiful Game
  2. Robert Glasper Experiment: Black Radio pt. 2
  3. Mammal Hands – Floa
  4. Gogo Penguin – Man Made Object
  5. Jojo Mayer & Nerve – Nerve
  6. Ibrahim Maalouf – Red & Black Light
  7. Jungle by Night – Hidden
  8. Gregory Porter – Take me to the alley
  9. Bill Laurance – Live at Union Chapel
  10. Hiatus Kayiote – Tawk Tomahawk

Vă salută de la tastatură Alin Vaida, director Jazz in the Park.

Audiție plăcută!

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca