blog img
7 lucruri pe care (poate) nu le știai despre Jazz in the Park

Se spune că 7 e un număr norocos. Nu știm dacă chiar așa e, dar știm sigur că ediția din acest an va fi cea mai bună de până acum. Până când vei intra însă în atmosfera de festival îți vom spune 7 lucruri pe care (poate) nu le știai despre Jazz in the Park. 

1.Jazz in the Park a fost primul. Primul festival care a avut loc în Parcul Central din Cluj-Napoca. Datorită lui se poate sta azi pe iarbă în parc sau cu hamacul. Totodată, e și primul fest care a introdus paharele reutilizabile. Acestea costă 3 lei și le poți fie returna la finalul festivalului, fie lua cu tine acasă drept amintire. 

2. Jazz in the Park e despre prieteni. De la bun început a fost gândit ca o împrietenire a comunității cu propriul oraș, iar acest concept a devenit în timp o caracteristică a festivalului. De aceea, anul acesta tema sub care se desfășoară Jazz in the Park a venit de la sine: #timeforfriends. De altfel, niciun festival nu are farmec dacă vii singur, nu-i așa?

3. De 3 x Jazz in the Park. Dacă până acum în timpul festivalului aveau loc și concerte indoor cu bilete și Concursul Internațional Jazz in the Park, din acest an lucrurile s-au schimbat. Festivalul s-a împărțit în trei: în luna mai are loc concursul, în iulie festivalul la care toate concertele sunt gratuite, iar în toamnă vor avea loc concertele indoor pe bilete. În felul acesta, trupele care au câștigat concursul pot cânta în festival fără să mai aștepte un an. Cool, nu?

4. Fondul Jazz in the Park. Okay, poate că știai deja despre Fond, dar ne-am gândit că nu strică să îți reamintim. Pe scurt, totul se bazează pe așa-numitele bilete neobligatorii. Fiecare bilet cumpărat înseamnă 20 de lei în plus pe care îi vom reinvesti în comunitate prin intermediul unor proiecte. Anul acesta, proiectele Fondului sunt Drama 5, Terapie prin Artă și Voucher Cultural. Mai multe despre proiecte poți afla în parc, dar îți mai spunem doar atât: în 6 ani de Jazz in the Park am adunat peste 50.000 euro, pe care i-am investit în comunitate.

5. Jam Sessions, concertele preferate ale echipei Jazz in the Park. De bună seamă că tot festivalul este iubit de cei care-l organizează (altfel nu l-ar mai face, nu?), dar ei cel mai bine și mai bine se simt la sesiunile de jazz improvizat, care au loc în diferite crâșme din oraș după încheirea programului din parc. Asta pentru că acolo echipa se poate relaxa un pic după o zi intensă și plină de provocări. Anul acesta, jam sessionurile au loc în Vorbe, barul oficial Jazz in the Park, în Colin’s și Samsara. 

6. Premieră sud-coreeană. Ediția din acest an bifează o premieră în istoria festivalului: este prima oară când la Jazz in the Park cântă o trupă asiatică, mai exact din Coreea de Sud. Acest lucru a fost posibil datorită festivalului Cluj-Suwon organizat în această perioadă de autoritățile locale pentru a sărbători cei 20 de ani de înfrățire a Clujului cu orașul sud-coreean. 

7. Muzica nu se termină aici. Există și după Jazz in the Park. Nu e cazul să te superi când te vei trezi luni dimineață și vei realiza că a șaptea ediție Jazz in the Park e gata. Ne întalnim în toamnă la Picnic in the Park (14 septembrie – Iulius Mall Timișoara; 21 septembrie – Palas Iași) și Art in the Street (28-30 septembrie – Iași; 12-13 octombrie – Cluj). A și, dacă îți place muzica clasică, te așteptăm și la Classic Unlimited (15 octombrie – 15 noiembrie). 

Cam astea au fost lucrurile (aproape) neștiute despre festival. Dacă ai aflat ceva nou, dar nu ți-ai potolit curiozitatea, te așteptăm în parc până pe 7 iulie să afli mai multe. 

A scris Roxana Halați, voluntar Jazz in the Park

A fotografiat Maria Antonia Chiorean, voluntar Jazz in the Park

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca