blog img
A Jazz in the Park fesztivál 13 olyan fellépőt hoz a nagyközönség elé, akik jelenleg világ szinten szerepelnek a kortárs jazz-t játszók toplistáján. Hárman közülük Grammy-díjasok.

A Jazz in the Park folytatja bejelentő sorozatát 13 olyan világ szinten elismert és díjazott együttes bemutatásával, mint: Richard Bona & MandekanCubano ( US), Nik Bartsch’s Ronin (CH), Alfa Mist (UK), Soweto Kinch (UK), Forq (US), Bill Laurance Quartet (US), The Herbaliser (UK), Gallowstreet (NL), Balako (RO), Koffie (NL), Superpoze (FR), Essential Notes (RO), és Exit Oz (RO).

A szervezők hat estén keresztül egy új fesztivál helyszínt is felavatnak: a kolozsvári Művészeti Múzeum udvaráról van szó, ahol a nagyközönség jegyet vagy bérletet váltva hat estén keresztül a jazz zenei világ legjobbjait hallgathatja.

A Jazz in the Park a kolozsvári Művészeti Múzeumba, hat szokatlan koncertre hívja az érdeklődőket

A négy visszaigazolt együttes, akik a múzeumban felépített színpadon lép fel: Alfa Mist, Richard Bona, Soweto Kinch és Nik Bartsch’s Ronin.

Június 22-én, a Magyar Operában tartandó nyitó gála után a Művészeti Múzeum színpadán lép fel a brit c Alap elnevezésű pályázatunkat, mely azokat a művészeket hivatott támogatni akik a közösségi munkában való résztvételükkel a művészetet promoválják.

Június 24-én, vasárnap este az amerikában élő, kameruni származású, Grammy-díjas Richard Bona fog koncertezni. Őt, az elmúlt 10 év 5 legjobbjai közé sorolják és minden idők legjobb basszusgitárosainak egyikeként tartják számon. A Mandekan Cubano band-el együtt, szintén a múzeum udvarán ad kihagyhatatlan koncertet.

Június 26-án, a Művészeti Múzeum színpadán lép fel együttesével közösen, a tehetséges szaxofonos, Soweto Kinch is. A The Guardian azt írta róla, hogy bátor módon hozza össze a tiszta jazz-t az autentikus hip-hop-al. Akövetkező díjíkat tudhatja magáénak:Mobo Awards, két Urban Music-díj, BBC Rising Star Award, BBC Best Jazz Instrumentalist, BBC BestJazz Band, Montreux Jazz Festival Award, Peter Whittingham Award for Jazz Innovation, White Foundation World Sax Competition és jelölve volt a mindenki által áhított Mercury Award-ra is.

A fesztivál 2018-as kiadására visszaigazolt másik, Romániában egyik legkedveltebb szenzációs név: Nik Bartsch’s Ronin. A híres svájci zongorista számtalan díj birtokosa, az ország valamennyi jelentős fesztiválján részt vesz. A Kolozsváron premier számba menő koncertjére június 27-én kerül sor a Művészeti múzeum udvarán.i

Rendkívüli fellépők a Sétatéren

A Művészeti Múzeumban tartandó koncertek mellett, a Jazz in the Park szervezői rendkívűli, szenzáció számba menő együttesek fellépését teszi lehetővé a kolozsvári sétatéren, ahol a belépés ingyenes, mindössze nem kötelező jegyek beszerzése által.

Íly módon a Sétatéren felállított színpadokon többek között olyan együttesek koncertjeiben gyönyörködhet a nagyközönség, mint: Forq, Bill Laurance Quartet, The Herbaliser. Gallowstreet, Balako, Koffie, Superpoze, Essential Notes és az Exit Oz.

A Forq nevű instrumentális kvártett dinamizmust hoz a zenei hangzásba. Az együttes, melyet Henry Hey ( David Bowie, Empire of the sun, Jeff “Tain” Watts) és Michael League basszusgitáros ( a Grammy-díjas Snarky Puppy frontembere) alapított, olyan zenészekből állt össze akik emlékezetes módon improvizálnak.

A Forq számos helyen koncertezett az Amerikai Egyesült Államokban és Európában, de olyan rangos fesztiválokon is részt vett, mint a North Sea Jazz Festival és Miami Beach-ben a GroudUp Festival-on.

A Grammy-díjas amerikai Bill Laurance, a Snarky Puppy együttes zongoristája, a Quartet együttessel lép fel a Jazz in the Park-on.

14 éves korától hivatásos zenészként nemzetközi turnékon vett részt zongoristaként és zeneszerzőként, de olyan nevekkel is énekelt, mint: David Crosby, Morcheeba, Salif Keita, Bobby McFerrin, Susana Baca, Lalah Hathaway, Laura Mvula, Jacob Collier.  

Egy másik újdonság erre az  évre:

18 évnyi zenei körút után, a hip-hop, jazz, groove és funk ritmusokat játszó brit The Herbaliser együttes, melyrészese a Ninja Tunes lemezkiadónak, eljut a Jazz in the Park sétatéri színpadára.

A Jazz in the Park-on bemutatjuk a holland Gallowstreet együttest, mely látványosan nőtte ki magát egy utcai parádékon fellépő együttesből, olyanná, mely világszintű fesztiválok meghívottja lett. A 12 tagú együttes izgalmasan közelíti meg és ötvözi a szaxofont a dobbal, a hip-hop ritmusokat a dance-el.

A Superpoze néven ismerté vált Gabriel Legeleux francia zenész is visszaigazolt fellépő vendége a fesztiválnak. Bill Laurance-al együtt electro ritmusokkal színezik a fesztivál ún. alternatív színpadát.

Más együttesek, akiket szintén hallhatunk a Sétatéren: a holland Koffie együttes afro-beat és groove ritmusokkal érkezik,a Balako együttes egy izgulmas utazást ígér különböző kultúrák és műfajok között, káprázatos kombinációja az erőteljes jazz ritmusoknak a balkán népzenének, valamint a latino hangzásvilágnak.

Az Essential Notes olyan szerzeményekkel érkezik, melyekből kiderül, hogy nagy hatást gyakorolt az együttes tagjaira a kortárs jazz,

(Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz & Dan Berglund. Snarky Puppy, Hidden Orchestra és Portico),  valamint a tagok eddigi zenei tapasztalatai is.

Az Exit Oz zenéje a dallamosság és a zaj között váltakozik, majd érezni lehet a jazz-t, progressive, metal és pop hatású post- jazz-t is.

Zenéjük nem konkrétan behatárolható, saját maguk egyedi stílusukat “Mlazz”-nak nevezik, azaz”jazz de mlastina”, vagyis “ iszapos jazz”.

Eddig a következő együttesek igazolták vissza fellépési szándékukat a Jazz in the Park  Fesztivál 2018-as kiadásán: az élő legendának számító Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars lép fel a nyitókoncerten, a Magyar Opera nagyszínpadán június 21-én, szintén azon az estén koncertezik a Sétatéren a :Fanfare Ciocarlia, Moonlight Breakfast, JazzyBIT, A-C Leonte, Antal Gábor Trio.

A Művészeti Múzeumban, valamint a Magyar Operában tartandó koncertekre a jegyeket és bérleteket az érdeklődők beszerezhetik a www.jazzinthepark.ro/bilete-si-acces oldalon, a Sétatéren tartandókra mindössze nem kötelező jegyek állnak a rendelkezésükre.

Idén a Jazz in the Park Fesztivál 11 napos lesz, június 21-e és július 1-e között kerül megrendezésre.  

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca