blog img
Antal Gabor Trio: “Le recomandăm trupelor să participe la concurs. Pe noi ne-a ajutat enorm: mai multe concerte, vizibilitate, încredere”

A câștigat Concursul Internațional Jazz in the Park 2017, s-a remarcat în fața juriului și a publicului dintre toate trupele participante la competiție, iar la ediția 2018 urcă pe scena principală a festivalului. Formația Antal Gabor Trio din Ungaria este pregătită să revină la Cluj. Am vrut să aflăm ce au mai făcut cei trei muzicieni în ultimul an, cum i-a influențat participarea și câștigarea concursului și ce le recomandă concurenților de la ediția 2018 a competiției.

 Sunteți marii câștigători ai Concursului Internațional Jazz in the Park 2017. Cum ați aflat atunci de festival și cum v-ați hotărât să participați?

Gábor: Un prieten foarte bun ne-a recomandat să participăm. Împreună cu colegii am decis să ne încercăm norocul.

Ați cântat pe scena dedicată concursului, pe malul Someșului din Cluj, în fața juriului și a publicului venit să se relaxeze și să asculte jazz. Care a fost pentru voi experiența participării la concurs?

Gyuri: A fost un sentiment deosebit să cântăm la Jazz in the Park, în atmosfera frumoasă de la festival și înconjurați de multe trupe bune. Desigur că am avut emoțiile specifice unui concurs, dar asta ne-a motivat să fim și mai buni.

Anul acesta veți deschide scena principală din Parcul Central, în cadrul Jazz in the Park 2018. Cu ce așteptări veniți?

Gábor: Ne dorim să ne simțim bine și să le oferim spectatorilor un concert “uriaș” cu muzică foarte bună.

Ce pregătiți pentru concertul de anul acesta de la festival?

Gyuri: Piese noi condimentate cu și mai multă voie bună.

Ce ați mai făcut în ultimele luni, de la participarea la concurs și până azi? Pe unde ați mai avut concerte?

Gábor: Am avut foarte multe concerte atât la festivaluri cât și în cluburi. Din experiențele marcante pot aminti Jazzpiknik-ul de la Paloznaki și JazzShowcase-ul din Palatul Artelor (MÜPA) din Budapesta. Totodată am avut ocazia să cânt în Statele Unite ale Americii și Maroc.

Gyuri: În ultima vreme am trăit momente deosebite împreună cu trio-ul, am avut nenumărate concerte frumoase. Eu personal am călătorit mult prin străinătate și am avut ocazia, pentru prima oară, să cânt în Africa de Est și Maroc. A fost ceva cu adevărat deosebit pentru mine. Sunt recunoscător că ceea ce până acum era doar un hobby, începe să ocupe un loc tot mai important în viața mea și anume să scriu aranjamente muzicale pentru orchestre mari și să scriu articole despre muzică în presa de specialitate.

Ákos: Am avut foarte multe concerte de la concurs. Am avut parte de experiențe frumoase împreună dar am și lucrat la piese și idei noi. Eu de la ediția Jazz in the Park 2017 am avut deja 4 concerte în Transilvania, dar am concertat o săptămână și în Dubai. Din iunie-iulie 2017 am avut peste 70 de concerte cu diferite formații.

Simțiți că v-a ajutat participarea la concurs în activitatea voastră artistică? În ce fel?

Gyuri: Categoric această participare și câștigarea premiului au ajutat mult formația. Zilele petrecute la Cluj ne-au definit și mai bine ca trupă, iar succesul nostru a fost primit foarte bine de prietenii și presa de acasă.

Gábor: În mod sigur! De atunci am primit tot mai multe invitații de a susține concerte, iar muzica noastră a devenit tot mai ascultată și cunoscută.

Ce le-ați recomanda trupelor din România sau din străinătate care află de concurs? Poate stau pe gânduri și nu au decis dacă să se înscrie sau nu.

Gábor: Le pot spune să aibă încredere maximă în muzica lor, să își facă simțită propria personalitate în muzică și în interpretare. Pentru noi este o amintire foarte plăcută concursul Jazz in the Park, recomand și îndemn la participare!

Gyuri: O formație atunci este bună când are un concept clar și unitar, când nu lasă loc de compromis. Le recomand să își asume propria muzică, să fie realiști cu nivelul la care sunt și să nu fie încrâncenați. Muzica se adresează în același timp publicului și membrilor formației, însă dacă formația emană încredere, acest lucru va fi observant și apreciat de public. Știu că pentru atingerea acestui nivel este nevoie de mult lucru cu sinele, de autoanaliză și cunoaștere.

Ákos: Eu pot să recomand formațiilor să aibă curaj să exploreze, să lucreze la definirea unei armonii muzicale proprii și un stil interpretativ unic. Mie îmi place când o formație evită șabloanele și tiparele.

Care credeți că sunt sunt principalele provocări pentru trupele de jazz dornice să se afirme? Ați avut și voi aceste dificultăți? Cum ați trecut peste ele?

Gyuri: Ne luptăm chiar și în prezent, așa cum o fac multe alte sute de formații în zona noastră georgrafică. Din păcate unei formații cu muzică instrumentală îi este mai greu să se afirme, să devină cunoscută. În puținele locații și platforme care ne stau la dispoziție sunt multe formații bune care se bat pentru a concerta. Lucrăm în permanent să putem susține cât mai multe concerte în cât mai multe locuri, asta ne motivează cel mai tare.

Ákos: Toată lumea se confruntă cu greutăți, de multe ori chiar și în interiorul formației apar disensiuni. Eșecurile și barierele cred că sunt chiar necesare deoarece ne fac să fim mai atenți și ne motivează să trecem peste ele. Noi în astfel de cazuri ne așezăm la masă, discutăm, analizăm cele mai bune soluții și cu deciziile potrivite încercăm să trecem de obstacole. De exemplu în momentul de față am avea nevoie de un manager, de un road permanent și de sponsori.

Cum ați decis să faceți muzică? Care e povestea trupei Antal Gabor Trio?

Ákos: În urma unei invitații de a cânta la o petrecere de Anul Nou, împreună cu Gábor și Szabó Gergely, primul nostru basist, am decis să înființăm o trupă de jazz. Ulterior, Gergely s-a mutat în Japonia, iar locul lui a fost ocupat de Szentgallay Gyuri.

Gábor: Am găsit instant numitorul comun cu Gyuri atât pe plan uman, cât și muzical, lucru care este extrem de important în formarea și demersul creativ al unei trupe.

Gyuri: Când am auzit pentru prima oară înregistrările trio-ului, nu mi-a venit să cred că este vorba de o formație din Ungaria. Stilul cântat nu este încă foarte prezent în peisajul muzical maghiar, comparativ cu America. Mi-au plăcut compozițiile lor melodioase, bine structurate, repertoriul variat și, nu în ultimul rând, întregul concept. Tocmai din acest motiv m-am bucurat mult că băieții m-au chemat tocmai pe mine ca basist în locul lui Gergő.

Ce pregătiți pentru perioada următoare: piese noi, concerte, turnee?

Gábor: Lucrăm la materialul pentru următorul nostru CD pentru care înregistrările vor începe în curând. Între timp ni se concretizează calendarul de concerte din acest an atât în Ungaria cât și străinătate. Ne pregătim pentru un turneu în România, ne vedem la Jazz in the Park 2018!

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca