blog img
Ce înseamnă să fii voluntar la Jazz in the Park

AMR doar trei zile în care poți aplica pentru pozițiile de voluntari de la Jazz in the Park. Și pentru că de-a lungul ultimelor săptămâni am primit multe întrebări legate de voluntariatul la festival, am decis că așternem câteva rânduri cu răspunsuri la cele mai comune întrebări.

Ce înseamnă să fii voluntar la Jazz in the Park?  E simplu, ești parte din echipa de organizare a unuia dintre cele mai importante festivaluri din România. Vei cunoaște echipa care face lucrurile să se întâmple, vei avea sarcini clare și concrete, te vei și distra la festival, la fel ca noi toți, îți poți descoperi noi apititudini și talente și vei putea veni cu idei, propuneri. Știi că în viață ai atât cât îți ceri/negociezi. Așa e și aici, iar noi te invităm să vezi cum se organizează un festival, cât de bine te poți distra în timp ce lucrezi și, nu în ultimul rând, să înveți chestii folositoare.

Am întrebat-o pe Denisa Dan, Production Manager Jazz in the Park care e profilul voluntarului ideal, ce caută și la ce e atentă atunci când face selecția de voluntari.

Ce aspecte contează cel mai mult atunci când alegi voluntarii?

Selecția echipei Jazz in the Park este un proces destul de migălos, dar pe alocuri foarte amuzant. Voluntarii îmi scriu poezii și încearcă cât de mult pot să ne impresioneze cu răspunsurile la întrebarea “Care este motivația ta pentru a fi voluntar la Jazz in the Park?”. Le citesc chiar pe toate și mai și țin cont de ele. Acum, tehnic vorbind, pun mare accent pe disponibilitatea voluntarilor înainte și în timpul festivalului, experiența lor (implicarea în alte evenimente și festivaluri), vârsta, dar și recomandările pe care le primesc de la alți coordonatori de voluntari din Cluj.

Care e profilul voluntarului ideal?

Pentru mine e cât se poate de simplu: disponibil și implicat. Aș adăuga totuși și completarea: cu o pasiune pentru Jazz in the Park.

Pot aplica și voluntarii din alte orașe/țări? Ce facilități au la dispoziție?

Nu am promovat intenționat programul de voluntariat și în alte orașe, dar da, aplică voluntari și din alte orașe. This makes me so very proud! Asta înseamnă că Jazz in the Park e pe placul multora, e un proiect bun și aș spune chiar un program de educație non-formală at it’s best.

În ceea ce privește partea de facilități, noi le asigurăm masă în timpul festivalului, hidratare and so on. Pe partea de cazare, avem un sistem care chiar funcționează. L-am început anul trecut și poartă numele “Cazează un voluntar”. Long story short, voluntarii Jazz in the Park cazează voluntari veniți din alte orașe. E un proces tare drăguț în urma căruia se leagă multe prietenii.

Cât e distracție și cât e muncă? 🙂

Asta depinde de la voluntar la voluntar, dar aș spune că sunt momente în care e mai multă distracție decât muncă, dar și momente în care muncim foarte mult, and we’re having fun doing it. La Jazz in the Park e pe cât de multă muncă, pe atât de multă distracție.

Cum se lucrează în cadrul festivalului? Câte ore pe zi/săptămâna ar trebui să fiu disponibil?

La Jazz in the Park se “lucrează” în ture. Avem oameni care sunt activi în prima parte a zilei și oameni care sunt activi în a doua parte. Există totuși și voluntari cu care îmi beau cafeaua dimineața în parc și le spun noapte bună după miezul nopții. Ei sunt oamenii cu adevărat implicați, oamenii pentru care timpul nu mai înseamnă atât de mult pentru că se simt bine făcând ceea ce fac cu noi, echipa Jazz in the Park.

Dacă ar trebui să fac o analiză a disponibilității voluntarilor JIP, ei ar trebui să fie disponibili în toate zilele festivalului: începând de luni și până duminică. Alternarea turelor le stabilim de comun acord. I’m a people pleaser și am de obicei grijă ca ei să fie “liberi” pentru a merge în primul rând la concertul despre care povestesc încă din înscrieri.

Voluntarii sunt o extensie a familiei Jazz in the Park. Spun mai mereu că ei sunt the people who make things happen!  Și îmi sunt și dragi! Foarte!

Pe Denisa (Dodi, pentru prieteni) o veți găsi în parc, pe mal și o să țineți destul de mult legătura cu ea dacă veți face parte din echipa festivalului.

Cât timp căutam fotografii de la edițiile trecute, am găsit și o serie de testimoniale primite de la voluntarii din anii trecuți. Iată ce ne-au scris ei, după ce au voluntariat la Jazz in the Park:

“A fost o experiență de neuitat”.

“Minunată. Am putut voluntaria cu muzică de calitate pe fundal, am întâlnit coordonatori de excepție și oameni minunați care au făcut festivalul să merite văzut”.

“Wonderful: cel mai bun cuvânt care poate descrie ideea festivalului, a fondului în special și a festivalul în sine”.

“Genială, ca în fiecare an”.

“A fost o experiență interesantă, distractivă. Am învățat să mă adaptez și am început să comunic mai ușor.”

“Foarte frumoasă, a meritat”.

“De neuitat”.

“Per total, a fost cea mai faină și meaningful experiență de event-volunteering de până acum.”

Dacă vrei să încerci experiența voluntariatului la Jazz in the Park, poți să te înscrii până în 7 mai 2017 aici: https://jazzinthepark.ro/voluntari.

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca