blog img
Sustine creativitatea comunitătii. Fondul Jazz in the Park, proiectele și biletele neobligatorii

Jazz in the Park 2018 e aproape gata de start. Din 21 iunie și până în 1 iulie, timp de 11 zile, festivalul vă propune nume ale muzicii internaționale și românești pe care le descoperim sau le redescoperim în locuri frumoase din Cluj: în Parcul Central, pe Malul Someșului, în stradă, la Pata Rât, la Muzeul de Artă și la Opera Maghiară.

Festivalul are, și în acest an, două secțiuni: cea gratuită – la care îi așteptăm pe toți cei care vor să se bucure de muzică bună: în parc, pe mal, în stradă, la Pata Rât – și cea pe bază de bilet sau abonament – pentru concertele de la operă și de la muzeu.

Ei bine, de-a lungul timpului ne-am dorit să facem mai mult pentru comunitate: nu doar să fim un context de descoperit muzică bună și de petrecut timp împreună: chiar să lăsăm ceva în urmă. Tocmai așa s-a născut Fondul Jazz in the Park.

Intrarea la toate concertele din Parcul Central, de pe Malul Someșului, din stradă și de la Pata Rât e liber pentru toți, iar dacă vrei poți să cumperi un bilet neobligatoriu: non-mandatory ticket. Sau mai multe.

De anul acesta biletele neobligatorii sunt disponibile pe trei culori: cu brățări roșii, brățări galbene și brățări albastre. Fiecare brățară are și o sumă minimă pe care o poți direcționa spre Fond: albastra – 10 lei (susținător), galbena – 30 lei (Jazz Fan), roșia – 100 lei (Super Jazz Fan). Banii pe care îi vom strânge vor finanța proiecte artistice și creative frumoase pe care abia așteptăm să se vedem transformate în realitate. Sunt ale unor artiști care, credem noi, merită susținuți și încurajați.

Cele 6 proiecte selectate de juriu în urma unui apel public sunt Fata Știmei Apelor, An Almost Political Dairy, deCluj, Generique Interactiv, Illustrated Facts About Transylvania, Fotopia Collective.

Ne propunem să strângem 30.000 de euro din aceste bilete neobligatorii la festival, bani cu care vom putea finanța toate cele 6 inițiative. Sună bine? : )

Cum te poți implica

Oricine se poate implica în campania Fondului. Și e foarte simplu:

  • Cumpără un bilet neobligatoriu online de aici, de pe ro, Eventim sau BiletMaster, selectează suma pe care vrei să o direcționezi spre Fond. Îți poți preschimba biletul în brățara oricând, la festival sau înainte, direct la sediul nostru din Cluj.
  • Spune-le și altora despre fond: online sau offline – folosește în social media hastagurile #AmCumparatBratara #FondulJazzinthePark (poate și o poză cu brățara ta Jazz in the Park 2018) ca să le dai și altora de veste că pot susține Fondul.
  • Hai la festival, cumpără de la voluntarii Fondului Jazz in the Park biletul neobligatoriu și primești pe loc brățara de susținător/jazz fan/super jazz fan.

Ce proiecte vom finanța din Fondul Jazz in the Park în 2018

Am “vorbit” despre cum te poți implica, hai să discutăm și despre proiecte și ce presupun ele.

Fata Știmei Apelor este un roman grafic care explorează conflictul dintre progresul tehnologic și natură. Banda desenată artistică este plină de aventură, dinamism și elemente fantastice, iar aici apar personaje și motive din basmele est-europene. Inițiatori: Maria Surducan și Benczedi Anna Julia.

deCluj este o colecție inedită de planșe machetabile: proiectul ne invită să descoperim arhitectura Clujului prin joacă, construind clădiri din hârtie ușor de asamblat, indiferent de vârstă sau îndemânare. Un „altfel” de ghid urban, care contribui​e​ la conturarea și completarea unei imagini contemporane asupra patrimoniului multicultural al Clujului. Inițiatori:  Klara Veer și Dan Burzo.

An Almost Political Diary e o carte de artist a Luciei Mărneanu, un colaj la granița dintre political cartoon și jurnal grafic, inspirat din notațiile răsfirate pe marginea agendelor personale. Lucia cartografiază surplusul informațional cu care ne confruntăm într-o țesătură de observații fugitive, tatonând repetitiv posibile concluzii în jurul unor teme ca: absurdul; locarea și dislocarea; sensul și lipsa sensului; haosul informațional și sfârșitul istoriei. Inițiatori: Lucia Mărneanu și Oana Hodade.

„Générique” Interactiv  constă în producția unui concert influențat de jazz și muzică electronică într-un spațiu care funcționează nu doar ca scenă, ci ca un spațiu de instalație sonoră interactivă. Inițiatori: Joszef Iszlai și Ors Albert-Nagy.

Illustrated Facts About Transylvania este o carte de ilustraţii despre Transilvania, un ghid al turistului modern. O carte suvenir, ilustrată pe baza curiozităților despre Transilvania, o combinație între moștenirea istorică și culturală cu stilul de viață autentic, presărat cu mituri, superstiții și umor. Inițiator: Stela Caraman.

Fotopia Collective reprezintă o serie de evenimente dedicate fotografiei documentare, ce reunesc la Cluj cei mai importanți fotografi documentarişti din România și din străinătate, printr-o serie de expoziții, proiecții, dezbateri, ateliere și evenimente speciale. Inițiator: Călin Ilea.

La festival poți afla direct de la inițatorii proiectelor despre ideea lor și alte idei creative pe care le au, participă la expoziția lor și la activitățile dedicate pe care le vor organiza.

 Ce este Fondul Jazz in the Park

Fondul Jazz in the Park este modul prin care comunitatea festivalului se implică și finanțează proiecte artistice și creative. Jazz in the Park este cadrul în care oamenii se adună, iar Fondul e modul în care ei se implică. Am introdus conceptul de „bilet neobligatoriu” la festival deoarece accesul este gratuit la concertele din spațiul public, dar cei care doresc să susțină procesul artistic pot cumpăra un bilet neobligatoriu cu 10, 30 sau 100 lei. În acest fel banii vin de la cei care chiar doresc să contribuie și merg către proiecte artistice.

Te invităm să devii susținător al creativității. Susține Fondul Jazz in the Park: cumpără bilete neobligatorii de aici – secțiunea Susține Fondul Jazz in the Park.

Îți mulțumim că alegi să te implici!

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca