Fondul Jazz in the Park

O initiativă Jazz in the Park

Fondul Jazz in the Park este modalitatea prin care participanții la festival se implică în comunitate. În fiecare an alegem o cauză în care credem și o susținem împreună astfel încât să producem o schimbare pozitivă în jurul nostru. Concertele din Parcul Central, de pe malul Someșului și de la Pata Rât sunt cu intrare liberă, iar oricine poate ajuta cauza prin cumpărarea unuia sau mai multor bilete neobligatorii la Jazz in the Park.

De-a lungul timpului ne-am dorit să facem mai mult pentru comunitate: nu doar să fim un context de descoperit muzică bună și de petrecut timp împreună: chiar să lăsăm ceva în urmă. Tocmai așa s-a născut Fondul Jazz in the Park.

De anul acesta biletele neobligatorii sunt disponibile pe trei culori: cu brățări roșii, brățări galbene și brățări albastre. Fiecare brățară are și o sumă minimă pe care o poți direcționa spre Fond: albastra – 10 lei (susținător), galbena – 30 lei (Jazz Fan), roșia – 100 lei (Super Jazz Fan). Banii pe care îi vom strânge vor finanța proiecte artistice și creative frumoase pe care abia așteptăm să se vedem transformate în realitate. Sunt ale unor artiști care, credem noi, merită susținuți și încurajați.

Cele 6 proiecte selectate de juriu în urma unui apel public sunt Fata Știmei Apelor, An Almost Political Dairy, deCluj, Generique Interactiv, Illustrated Facts About Transylvania, Fotopia Collective.

Ne propunem să strângem 30.000 de euro din aceste bilete neobligatorii la festival, bani cu care vom putea finanța toate cele 6 inițiative. Sună bine? : )

Cum te poți implica

Oricine se poate implica în campania Fondului. Și e foarte simplu:

  • Cumpără un bilet neobligatoriu online de aici, de pe roEventim sau BiletMaster, selectează suma pe care vrei să o direcționezi spre Fond. Îți poți preschimba biletul în brățara oricând, la festival sau înainte, direct la sediul nostru din Cluj.
  • Spune-le și altora despre fond: online sau offline – folosește în social media hastagurile #AmCumparatBratara #FondulJazzinthePark (poate și o poză cu brățara ta Jazz in the Park 2018) ca să le dai și altora de veste că pot susține Fondul.
  • Hai la festival, cumpără de la voluntarii Fondului Jazz in the Park biletul neobligatoriu și primești pe loc brățara de susținător/jazz fan/super jazz fan.

Ce proiecte vom finanța din Fondul Jazz in the Park în 2018

Am “vorbit” despre cum te poți implica, hai să discutăm și despre proiecte și ce presupun ele.

Fata Știmei Apelor este un roman grafic care explorează conflictul dintre progresul tehnologic și natură. Banda desenată artistică este plină de aventură, dinamism și elemente fantastice, iar aici apar personaje și motive din basmele est-europene. Inițiatori: Maria Surducan și Benczedi Anna Julia.

deCluj este o colecție inedită de planșe machetabile: proiectul ne invită să descoperim arhitectura Clujului prin joacă, construind clădiri din hârtie ușor de asamblat, indiferent de vârstă sau îndemânare. Un „altfel” de ghid urban, care contribui​e​ la conturarea și completarea unei imagini contemporane asupra patrimoniului multicultural al Clujului. Inițiatori:  Klara Veer și Dan Burzo.

An Almost Political Diary e o carte de artist a Luciei Mărneanu, un colaj la granița dintre political cartoon și jurnal grafic, inspirat din notațiile răsfirate pe marginea agendelor personale. Lucia cartografiază surplusul informațional cu care ne confruntăm într-o țesătură de observații fugitive, tatonând repetitiv posibile concluzii în jurul unor teme ca: absurdul; locarea și dislocarea; sensul și lipsa sensului; haosul informațional și sfârșitul istoriei. Inițiatori: Lucia Mărneanu și Oana Hodade.

„Générique” Interactiv  constă în producția unui concert influențat de jazz și muzică electronică într-un spațiu care funcționează nu doar ca scenă, ci ca un spațiu de instalație sonoră interactivă. Inițiatori: Joszef Iszlai și Ors Albert-Nagy.

Illustrated Facts About Transylvania este o carte de ilustraţii despre Transilvania, un ghid al turistului modern. O carte suvenir, ilustrată pe baza curiozităților despre Transilvania, o combinație între moștenirea istorică și culturală cu stilul de viață autentic, presărat cu mituri, superstiții și umor. Inițiator: Stela Caraman.

Fotopia Collective reprezintă o serie de evenimente dedicate fotografiei documentare, ce reunesc la Cluj cei mai importanți fotografi documentarişti din România și din străinătate, printr-o serie de expoziții, proiecții, dezbateri, ateliere și evenimente speciale. Inițiator: Călin Ilea.

La festival poți afla direct de la inițatorii proiectelor despre ideea lor și alte idei creative pe care le au, participă la expoziția lor și la activitățile dedicate pe care le vor organiza.

Despre Fondul Jazz in the Park

În 2015 Jazz in the Park a devenit primul proiect din România care a introdus conceptul de bilet neobligatoriu: accesul la festival este liber, dar cei ce doresc pot cumpăra un bilet neobligatoriu. Banii strânși din aceste bilete intră într-un fond destinat proiectelor culturale și sociale.

În 2015 am strâns 10.000 euro, în 2016 – 15.000 de euro, iar în 2017 – 13.500 de euro. Fondul Jazz in the Park este modul în care un festival i-a transformat pe oameni într-o comunitate activă, comunitate ai cărei membri se implică și susțin proiecte culturale.

PROIECTE FINANȚATE ÎN 2017:

Galerie de artă pe roți: proiect de revigorare vizuală prin artă a tramvaielor vechi din Cluj și transformare a mijloacelor de transport în comun într-o galerie de artă pe roți.
Te Khelas Amen! – proiect de educație non-formală adresat copiilor și tinerilor din comunitatea Coastei – Pata Rât prin activități precum: vizite tematice, ateliere practice de pictură, cusut, meșteșuguri, activități și competiții sportive.
Burse sportive – oferirea a patru burse sportive pentru tinerii din Pata Rât pe parcursul unui an.
Realizarea unui teren de joacă și sport la Pata Rât.

PROIECTE FINANȚATE ÎN 2016: trei proiecte ale artiștilor clujeni au fost finanțate din banii mobilizați la cea de a patra ediție a festivalului.

MOARA/ Body Bridge este un proiect care constă în construirea unei instalații din lemn sub forma unei punți sau a unui loc de șezătoare. E vorba despre un pod pietonal ridicat peste Canalul Morii, într-un loc cu verdeață unde oricine va putea să evadeze din aglomerarea urbană. Blajin, inițiatorii proiectului, își propun astfel să recupereze o parte din istoria industrială și umană a Clujului de altădată, îmbinând artele vizuale cu sculptura și dulgheria. Moara o găsești pe Splaiul Independenței, colț cu Pandurilor, în apropierea Bazinului Olimpic din Cluj.

MĂSCĂRICI adună 27 de ilustratori grafici care își unesc talentul pentru a crea un set special de cărți de joc. Fiecare ilustrator își folosește propria sa imaginație în stabilirea elementelor ce compun îmbrăcămintea țării alese. Este o reinterpretare contemporană a jocului de cărți Păcălici pe care l-am jucat cu toții când eram mici, o reinterpretare între arte vizuale și design.

OUR ENVIRONMENT REMIXED dezvăluie cum sunetele parcului pot să creeze muzică, iar fiecare dintre noi putem contribui la un astfel de proiect. Ideea presupune realizarea unui pupitru de muzică electronică care să funcționeze pe baza sunetelor înregistrate în parc. Sistemul este gândit pentru interacțiune astfel încât fiecare vizitator are ocazia să creeze muzică electronică din sunetele copacilor, păsărilor, mediului în care va fi amplasat sistemul de sunet.

fapte's logo