blog img
În spatele scenei cu Moses X – interviu

În timpul petrecut la Trinity Laban, a lucrat pe mai multe planuri: ca parte din duo-ul Binker și Moses, fapt care se simte cel mai tare în The Exodus și apoi la Solo Exodus și lansarea muzicii create sub marca sa proprie, Exodus Records.

A colaborat cu Lonnie Liston Smith, Ed Motta, Little Simz, Four Tet, Floating Points, Zara McFarlane, Gilles Peterson, Soweto Kinch și mulți alții. A câștigat numeroase premii precum The John Peel Play, mai multe premii în cadrul Gilles Peterson Worldwide Awards din 2016, premiul Parliamentary Jazz prentru Jazz Newcomer of the Year 2016, premiul MOBO pentru cea mai bună prestație jazz din 2015, două premii Jazz FM și premiul Worshipful Company of Musicians’ Young Jazz Musician în 2014.

Ruxandra Mazilu i-a luat un interviu lui Moses X chiar înaintea concertului de la Jazz in the Park 2018:

R: Ai putea să ne spui câteva detalii despre cum a pornit toată pasiunea pentru muzică?

M: Cred că pasiunea mea pentru muzică a început din familia mea, care este foarte eclectică și o mare iubitoare de muzică în general, fără preferințe de genuri neaparăt. Nu sunt cântăreți de profesie, dar în casă mereu răsună muzică. Apoi când am ajuns la liceu, pe la vreo 13, 14 ani, am început să ascult foarte multă muzică și cum în acea perioadă, în Londra, erau începuturile stilului grime, am crescut ascultând grime pe Pirate Radio. Treptat, am început să fiu pasionat de mai multe genuri muzicale. M-am decis să mă apuc de un instrument și apoi cred că toate au început să se lege în timpul liceului, datorită departamentului de muzică foarte bun și al profesorilor, care m-au încurajat constant să mă apuc de mai multe instrumente. Cam asta a fost cred, combinația dintre dragostea pentru muzică a părinților și perioada din liceu, așa a pornit și pasiunea mea pentru muzică.

R: Este vreun mesaj ascuns pe care vrei să îl transmiți prin muzica ta?

M: Nu cred că este vreun mesaj anume, sunt doar eu, fiind sincer cu ceea ce fac și încercând să transmit ceea ce simt sau starea prin care trec în momentul respectiv. În unele zile vreau să transmit un mesaj cât mai pozitiv, cât mai vesel, însă în alte zile mesajul se poate schimba cu altceva. Cred că încerc doar să fiu onest cu ceea ce fac, cu stările prin care trec și cu ceea ce simt, iar asta se poate schimba de la melodie la melodie.

R: Îți mai amintești care a fost primul sentiment pe care l-ai avut când ai urcat pentru prima dată pe scenă?

M: Chiar nu reușesc să îmi amintesc care a fost primul sentiment. Sunt în punctul în care încerc să îmi amintesc și care a fost primul meu concert. Fac asta de foarte mult timp, deci amintirile sunt puțin în ceață. Primul concert trebuie să fi fost în timpul liceului, probabil aveam în jur de 16 ani și cu siguranță aveam emoții. Acum nu mai am deloc emoții în timpul concertelor, activitatea asta a devenit o parte din mine, dar atunci, la primul concert, sigur am avut acea teamă de a cânta în fața oamenilor. Cred că pentru majoritatea acel prim concert este ca un fel de șoc, pentru că faci tranziția de la a cânta pentru tine, la a cânta în fața unui mulțimi de oameni. Dar nu îmi amintesc sigur dacă am trecut și eu prin acel șoc, probabil că da, dar nu pot să zic cu siguranță. Sau, cine știe, poate am încercat să uit de tot acel moment.

R: Care este cel mai memorabil lucru pe care un fan l-a făcut pentru tine?

M: Este o doamnă, Kimberly din Sydney, Australia, care m-a contactat și mi-a prezentat un arbore plin cu conexiuni, făcut de ea, în care erau prezentați toți artiștii cu care am lucrat vreodată. A rămas cel mai memorabil lucru de până acum, mai ales pentru faptul că ea locuiește în cealaltă parte a lumii și apreciază atât de mult ceea ce facem noi. Îmi și amintesc cuvintele ei, ”Trebuie neapărat să vă dau asta, pentru că iubesc munca voastră atât de mult.” A fost un moment foarte impresionant pentru mine, ca și artist. Am mai avut întâlniri semnificative cu multe persoane, dar cred că acesta o să rămână momentul care m-a marcat cel mai tare, pentru mult timp. Apoi, a urcat arborele pe Facebook si toți cei care erau incluși în el l-au văzut și au fost atât de impresionați de faptul că cineva și-a luat din timpul personal ca să ne aprecieze munca. Am avut și ocazia să vorbesc cu cei cu care lucrasem acum mult timp și pierdusem puțin contactul, a fost incredibil. Asta ar fi cel mai memorabil lucru, deci un shout out pentru Kimberley.

R: Wow, chiar sună memorabil!

M: Încă e online, poate fi văzut de oricine.

R: O să îl caut în seara asta, cu siguranță. Ai putea oare să ne dai câteva detalii despre planurile tale de viitor? Ai vreo nouă melodie sau vreun nou album la care lucrezi momentan?

M: Am multă muzică gata să fie publicată, am și un album înregistrat acum câțiva ani alături de mai mulți prieteni din industrie, chiar înainte să începem să mergem pe căi separate, să mergem prin tururi de unii singuri. Este un material sincer, brut, gata să fie scos cândva anul acesta. Mai am un album la care lucrez momentan, pe care plănuiesc să îl scot undeva la finalul anului acesta. Aș spune că primul material despre care am vorbit mă reprezintă pe mine, cum eram acum 2-3 ani când l-am înregistrat, iar cel la care lucrez acum se mulează pe ceea ce sunt acum, în prezent. Pe lângă asta, mai lucrez și cu câțiva colaboratori din Londra, realizăm muzică împreună pentru diferite proiecte, mereu apare ceva de făcut. Deci fiți pe faza, o să apară multe chestii faine anul acesta.

R: Cum ar trebui să se simtă publicul legat de concertul tău (n.a.: de mâine)? Este ceva ce ar trebui să știe înainte de concert?

M: Cred că publicul ar trebui să fie gata pentru ceva neașteptat. Sunt pe cont propriu și cred ca nu multe persoane au ocazia să vadă asta, mai ales din partea unui toboșar. Am electronica, modularul și tobele cu mine, deci cuvântul care cred că o să descrie concertul de la Jazz in the Park este diferit. Sper că cele două elemente, muzica electronică și jazz-ul, o să se imbine armonios. O să fie gălăgie, o să fie funky, o să fie beatsie, o să fie fain! Deci hai cu mintea deschisă și fii pregătit să asculți ceva diferit.

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca