blog img
INTERVIU JazzyBIT: „Cea mai mare satisfactie după un concert este atunci când reuşim să transmitem energie pozitivă şi stare de bucurie publicului”

JazzyBIT e una dintre trupele pe care le iubim pur și simplu. Invitați la mai multe ediții Jazz in the Park, membrii trupei ne-au demonstrat de fiecare dată că jazz-ul se îmbină extrem de bine cu alte stiluri muzicale. Mai sunt, piesele lor sunt ușor de ascultat și de înțeles atât de cunoscători într-ale genului, cât și de cei care acum testează jazz-ul. Nu vom ascunde că de multe ori ascultăm la birou albumele lor, dar vă recomandăm să nu ratați concertele lor live.

Le-am luat un interviu băieților de la JazzyBIT, adică lui Teodor Pop (Teo) (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (Michi) (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (Csongi) (tobe).

Sunteți una dintre trupele românești care a reușit să se impună pe scena internațională. Ați vrut asta de la bun început sau a venit ca un rezultat firesc?

Csongi: Noi doar ne-am propus de la început să avem cât mai multe concerte. În ultimii doi ani am reuşit să pătrundem tot mai mult pe scena internaţională şi să susţinem concerte în mai multe ţări din Europa, dar și în Asia. Tindem să credem astfel că este un rezultat firesc, având în vedere cantitatea de muncă pe care o dedicăm trupei: muzică, imagine, booking etc.

Din câte știu fiecare dintre voi aveți job și locuiți în Timișoara. În ce domenii lucrați, pe lângă muzică, fiecare dintre voi? Cum se îmbină?

Teo: Fiecare dintre noi are un job full-time în domeniul IT, pe partea de consultanță sau suport. Având în vedere că și JazzyBIT este aproape un full-time job, nu este chiar ușor să le jonglăm pe ambele, dar sunt momente când vedem avantajele acestui lucru. De multe ori putem folosi aptitudini învățate într-o parte, aplicându-le cu succes în cealaltă parte.

Vă gândiți că vine ziua în care vă veți întreține exclusiv din muzică și nu veți mai avea timp de altceva, vă doriți asta? Cât de aproape/departe simțiți că sunteți?

Teo: Cât timp le putem face pe ambele cu succes nu ne gândim la această posibilitate, deci nu e neapărat un obiectiv pentru noi, cel puțin nu în viitorul apropiat. Din perspectiva “distanței” față de acest pas, credem că decizia se poate lua oricând, dar ar implica o serie de schimbări de priorități. Drept urmare credem că a fi aproape sau departe de acest pas e destul de relativ și ține mult de opțiunile și prioritățile noastre.

După multe concerte în Europa, ați ajuns să cântați și pe alte continente. Care a fost cel mai spectaculos concert al vostru de până acum?

Michi: Ne-am bucurat enorm că am reușit să ajungem în Asia anul trecut. Am avut onoarea să cântăm în cadrul Jarasum International Jazz Festival din Coreea de Sud, cel mai mare festival de jazz din Asia! A fost o experiență unică, am avut un public excelent și o organizare impecabilă. Suntem foarte fericiți că muzica noastră a ajuns live atât de departe, cu siguranță unul din cele mai spectaculoase concerte ale noastre. A fost și prima dată când am semnat autografe timp de 30 de minute și am vândut absolut toate CD-urile pe care le-am avut la noi.

Ce pregătiți pentru 2018 în materie de concerte, piese și albume?

Csongi: Suntem în discuții cu numeroase festivaluri, dar și cluburi, atât din țară cât și din străinătate. Lucrăm și la piese noi, dar nu ne-am propus să lansăm un album nou în curând. Anul trecut nu ne-am putut axa foarte mult pe compus din cauză că am fost foarte des plecați să cântăm. Dar vom lansa destul de curând un clip live nou, cu o piesă ce nu se află pe albumele noastre.

Abia aștept să vă ascult din nou la Jazz in the Park. Cu ce ne veți surprinde în 2018 la festival?

Teo: Ne bucurăm să fim din nou în line-up-ul Jazz in the Park! Clujul ne primește cu brațele deschide de fiecare dată si vă mulțumim sincer pentru asta. Suntem siguri că vă vom surprinde cu momentele spontane de improvizație, ele sunt diferite la fiecare concert și au mare legătură cu relaționarea noastră cu publicul.

Cum vedeți voi evoluția industriei muzicale din România și specific, a celei de jazz?

Michi: În sfera jazz-ului avem foarte mulți muzicieni de valoare în România. Avem și din ce în ce mai multe evenimente de jazz, fie ele festivaluri sau concerte individuale. Mă bucur să văd că industria muzicală din România se adaptează tot mai mult la noile metode de promovare (streaming, vânzări digitale) dar și că revine, încet dar sigur, vinilul.

Ce le recomandați artiștilor care vor să cânte, trăiască din muzică – poate chiar din jazz – și se gândesc că e greu, poate chiar imposibil să supraviețuiești în această “lume” fără să faci și altceva?

Csongi: În primul rând le-am recomanda să studieze cât mai mult cu scopul de a-și perfecționa cântatul la instrument în sine. În al doilea rând, să nu se dea bătuţi chiar dacă întâmpină dificultăţi. În al treilea rând, este foarte important să vii cu piese proprii și să cânți muzica ta, dacă vrei să crești cu adevărat. Nimic nu este imposibil, trebuie doar să te dedici 100%.

Care credeți că a fost pentru voi “rețeta succesului” național și international?

Teo: Noi am fost sinceri tot timpul, am cântat ceea ce ne place, ceea ce ne definește. Bucuria pe care o etalăm pe scenă, sinceritatea dar și fuziunea de stiluri au toate o importanță în succesul nostru din prezent.

Veniți cu o combinație de jazz, rock, blues, latin și funk. Cum ați caracteriza muzica voastră?

Michi: Stilul pe care îl numim “loud jazz” este o combinație a preferințelor noastre muzicale personale. Variem destul de mult în dinamică dar și în ritmuri și melodie și oferim mereu câte o surpriză neplănuită.

Ați cântat la diverse festivaluri și peste tot v-ați găsit locul. Cum ați reușit să faceți muzica jazz una cool și ascultată/plăcută și de persoane care nu obișnuiesc să asculte asta?

Csongi: Făcând ceea ce ne place! Probabil că muzica noastră sună plăcut în urechile ascultătorului deoarece e mai ritmată şi are o linie melodică mai ușor de urmărit. Ne-am bucurat să observăm ulterior că este un jazz care își găsește locul în diferite ipostaze, de la festivaluri și cluburi de profil, până la festivaluri de mai multe genuri sau chiar și evenimente private și nunți.

Dacă aveți avea 5 cuvinte pentru a descrie jazz-ul contemporan, care ar fi acestea?

Teo: Curajos, original, imprevizibil, dinamic, diversificat.

Care e pentru voi cea mai mare satisfacție după un concert?

Csongi: Cea mai mare satisfacţie după un concert este atunci când reuşim să transmitem energie pozitivă şi stare de bucurie publicului. De multe ori s-a întâmplat să fim abordaţi de oameni care ne-au spus că nu le plăcea jazz-ul şi că nu ascultă acest gen de muzică, dar muzica noastră i-a adus mai aproape de acest gen pe care îl ascultă acum cu mare interes.

Cum vedeți voi piața muzicală din România? Care ar fi, din punctul vostru de vedere, principalele plusuri și minusuri pentru artiști?

Michi: Piața muzicală din România se adaptează tot mai mult la standardele internaționale, apar tot mai multe cluburi foarte bine echipate și evenimente foarte serioase. Ca și un plus văd numărul tot mai mare de evenimente făcute foarte bine. Ca minus aș menționa lipsa posibilităților de a studia inginerie de sunet sau alte meserii similare.

Împărtășiți cu noi o amintire frumoasă din turnee? Ceva ce a rămas de referință pentru voi.

Csongi: Sunt multe amintiri plăcute și foarte multe de povestit. Anul trecut ne-am simțit foarte bine în Sardinia unde am fost invitați la un festival și ne-am putut bucura de aproape o săptămână la Marea Mediterană. Și asta pentru a doua oară, am mai fost să cântăm în Sardinia și în 2014!

La ce lucrați acum? Cu ce ne veți surprinde în perioada următoare?

Teo: Lucrăm intens pe partea de booking, dar lucrăm și la piese noi. Intrați pe site-ul nostru pentru a fi la curent cu noutățile noastre.

Abia așteptăm să-i reascultăm live. Până atunci, vă lăsăm cu piesa Le Tunk, de pe albumul Horizon.

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca