În iunie 2013, noi, cei de la Fapte, începeam un capitol care a devenit mai apoi elementul central al activității noastre: festivalul Jazz in The Park. La prima ediție i-am întâmpinat pe clujeni în Parcul Central ‘’Simion Bărnuțiu’’, iar acela a fost momentul în care întreaga dinamică a unui oraș a început să se schimbe. Odată cu festivalul nostru, comunitatea clujeană și-a câștigat dreptul de a călca iarba în parc, contribuind mai apoi alături de noi la consolidarea unui spațiu al apropierii și al regăsirii prin muzică.
Jazz in the Park a fost și este un generator de energii și forțe care ne ajută să trecem cu bine peste orice obstacol. Cu fiecare ediție pe care am construit-o, am învățat ceva. Cu Jazz in the Park am deprins curajul, ne-am educat răbdarea și ne-am dezvoltat abilitatea de a ne adapta la neprevăzut. Am devenit conștienți de faptul că muzica nu doar că dizolvă granițe, ci și vindecă în feluri neștiute și neașteptate. Acesta a fost motivul pentru care am continuat și în cei doi ani de pandemie să facem Jazz in the Park, chiar dacă a trebuit să ni-l imaginăm altfel decât am fost obișnuiți timp de șapte ani.
Așa se face că ne-am construit casă în gospodăriile cu istorie din Parcul Etnografic ‘’Romulus Vuia’’, cel mai vechi muzeu în aer liber din România. Ne-am avântat în necunoscut cu o primă ediție restrânsă, de familie, și ne-am adaptat apoi constant la toate lucrurile neprevăzute din perioada de pregătire. Am făcut totul având în minte publicul nostru dornic mereu să experimenteze noul, un public cu care împărțim dragostea pentru muzică și stările de bine.
Și chiar dacă am ajuns în Etnografic constrânși de împrejurări, s-a dovedit că locul ni se potrivește ca o mănușă. Nu doar noi, ci și comunitatea noastră s-a îndrăgostit de curțile și șurile vechi de sute de ani, iar acest element a fost definitoriu în decizia pe care am luat-o de a rămâne aici de acum înainte.
Anul acesta sărbătorim 10 ani de când se întâmplă Jazz in the Park și mai facem un pas în față. Suntem tot noi, cei care celebrăm jazzul și puterea lui de metamorfozare, dar mai căliți în luptă și mai conștienți de efemeritatea clipei. Tot ceea ce vom construi de acum înainte va sta sub semnul întâlnirilor reale cu tine, cu celălalt, cu tot ce te înconjoară, astfel încât la sfârșit tu, cel care vii la Jazz in the Park, să simți că ai făcut un salt spre un ‘’you at next level’’, că ai experimentat stări, experiențe și muzici noi, extinzându-ți zona de confort.
Dar destul cu vorba, că devine personal. Ca tot festivalul, de altfel.