blog img
JAZZ IN THE PARK NEMZETKÖZI VERSENY

JAZZ IN THE PARK

NEMZETKÖZI VERSENY

Kolozsvár, Románia, 2018. június 22-24.

I. A VERSENYRŐL

Szervező: A Jazz In The Park Nemzetközi Verseny rendezője az Asociația Fapte.

Célok: A verseny célja bátorítani és népszerüsíteni a jazz műfajában alkotó együtteseket.

Verseny-szekciók: (1) Előadói és (2) Zeneszerzés

A verseny menete

 • Regisztráció: 2018. február 6 – május 14.
 • Előválogatás eredményhirdetése: május 21-ig.
 • Versenyzők fellépése zsűri jelenlétében: június 22-24.
 • Díjkiosztás: 2018. július 1.

Szabályzat

A verseny résztvevői kötelesek betartani a Versenyszabályzat feltételeit. A Versenyszabályzat bárki számára ingyenesen elérhető a következő honlapon: www.jazzinthepark.ro/verseny

A Szervező fenntertja magának a jogot a Versenyszabályzat módosítására, melyről előzetesen legalább 1 nappal értesíti az érintetteket.

II. REGISZTRÁCIÓ

 Résztvevők

A Jazz in the Park Nemzetközi Versenyre (Előadói és Zeneszerzés szekciók) a jazz műfajában alkotó együttesek regisztrálhatnak (a műfaji követelmények itt érhetők el: lista cu toate genurile acceptate în concurs).

Az “együttes” megnevezés mindazokra az előadói csoportokra érvényes, amelyek legalább két hangszeres előadóból állnak, függetlenül attól, hogy milyen hangszeren játszanak.

Regisztrálni az online elérhető ürlap kitöltésével lehet 2018. május 14-ig. Az ürlap elérhetősége: www.jazzinthepark.ro/verseny

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

 1. Minden tag személyi igazolványának vagy születési bizonyítványának másolata
 2. Az együttes biográfiája
 3. Video-felvétel (min. 2 perces időtartam) az együttes repertoárjának legalább egy reprezentatív szerzeményével, élő előadásban. Ennek a demo-felvételnek tükröznie kell az együttes aktuális felállását, és elérhetővé kell tenni a Youtube videómegosztó portálon. A felvétel minősége nem esik elbírálás alá, ugyanakkor a felvétel körülményei (koncertfelvétel, próbafelvétel, stb.) sem képeznek szempontot, de a versenyzőket arra bátorítjuk, hogy minél jobb minőségű felvétellel segítsék a zsűri munkáját.
 4. Minél frissebb színes fénykép az együttes jelenlegi felállásáról.
 5. Online kitöltött nevezési űrlap (az együttes neve, összetétele, leírása, kontakt, stb.). A Szervezőt semmilyen felelősség nem terheli az nevezők által megadott bármely adat helyességével kapcsolatosan.

Észrevételek

A Szervezők előzetes beleegyezése nélkül tilos az együttes kibővítésevagy cseréje más tagokkal. Az előzetesen engedélyezett kibővítés nem haladhatja meg az eleve regisztrált tagok létszámának egyharmadát. A döntőbe jutó együtteseknek ugyanazokkal a tagokkal kell fellépniük a Jazz in the Park színpadán június 22-24 között, mint akik a regisztrációban és a videófelvételen szerepelnek, illetve akiknek a részvételét a Szervezők a későbbiekben engedélyezték. Ellenkező esetben az együttes kizárásra kerül.

A Szervezők fenntartják maguknak a jogot, hogy elutasítsák mindazok részvételét a versenyben, akik nem felelnek meg a részvételi kritériumoknak.

A résztvevő együttesek valamennyi tagja köteles elolvasni és elfogadni a verseny Szabályzatát, mielőtt a nevezési űrlap kitöltésre kerül. A Szabályzatban foglalt kritériumok figyelmen kívül hagyása lepontozást vagy kizárást von maga után. A nevezési űrlap kitöltésével mindenki elismeri, hogy elolvasta, megértette és elfogadta a Szabályzatot. A résztvevőknek a verseny időtartamára szabaddá kell tenniük magukat egyéb elfoglaltságaik alól.

Az előválogatás eredményhirdetése

 Minden nevező értesítést kap a továbbjutásról vagy az elutasításról. Továbbjutás esetén 2018. május 21-ig hivatalos meghívót is kapnak az érdekeltek. Az előválogatásnak megfelelően a Kolozsváron 2018. június 22-24 között zajló versenyre a legjobb 15 versenyző kap meghívást.

 III. NEVEZÉSI DÍJ

A Jazz in the Park Nemzetközi Versenyen való részvétel nem díjköteles.

IV. VERSENYSZEKCIÓK

A versenynek két szekciója van:

 1. Előadói szekció – az együttes zenei felkészültsége, összjátéka, színpadi megjelenése képezik az értékelés szempontjait. A szabályzat IX. pontjában foglaltak szerint a legjobb előadókat is díjazzuk.
 2. Zeneszerzés – értékelési szempontok: az egyes szerzemények színvonala és eredetisége. Az ismert témákon alapuló improvizációk nem számítanak eredeti szerzeménynek.

Minden nevező együttes eleve részt vesz az Előadói szekcióban. Aki a Zeneszerzés szekcióba is nevezni kíván egy szerzeménnyel, annak ezt föl kell tüntetnie a nevezési űrlapon, illetve jeleznie kell a döntőben, a szerzemény bemutatása előtt.

V. A VERSENYEN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

Döntő – Élő előadás

Minden döntőbe jutó együttes élő előadásban lép fel (live döntő) 2018. június 22-24 között Kolozsváron, az erre a célra kijelölt Szamos-parti RiverStage színpadon. A nevezési űrlap kitöltésével minden együttes vállalja, hogy szabad lesz a verseny idején.

Az élő előadás keretében az egyes együtteseknek legalább 20, legfeljebb 30 perc időtartamú fellépésben kell bemutatkozniuk a zsűri előtt. Amennyiben az együttes a Zeneszerzés szekcióban is nevez, ezt jeleznie kell a zsűrinek az illető szerzemény előadása előtt.

Semmilyen előzetesen rögzített hangfelvétel használata nem engedélyezett. Minen együttes élőben játszik. (Live-előadás.) Átvett vagy áthangszerelt dalok (cover-ek) bemutatása engedélyezett.

Az együttesek tagjai számára nincs korhatár.

Együttesek bármely országból nevezhetnek.

Szállítás

Amennyiben a nevező együttes nem kolozsvári, utazási költségeiket megfelelő igazoló dokumentum ellenében a szervezők megtérítik, legfeljebb 250 lej értékben együttesenként amennyiben Románia területéről érkeznek. Külföldről érkező együttesekre legfeljebb 650 lej értékig térítünk utiköltséget.

Szállás, étkeztetés

 A verseny időtartamára a szervezők ingyenesen biztosítják a Kolozsváron kívüli együttesek tagjainak elszállásolását egy Hostelben, két éjszakára, az együttesekkel való egyeztetés függvényében, a versenynapot is beleértve.

A versenyzők választhatnak valamely Hotelben történő elszállásolást is. Ebben az esetben a szervezők személyenként 50lej/éjszaka értékben fedezik a szállás költségeit 2 éjszakára. A költségek elszámolása az Asociatia Fapte nevére kiállított igazoló okirat ellenében történik, melyhez csatolni kell egy, az együttes tagjai és a szállásadó által aláírt diagramot.

Kolozsvári tartózkodásuk idején az érkezés és eltávozás függvényében a napi főételek biztosítottak.

Valamennyi kolozsvári illetőségű együttes tagjai a versenynapra egy étkezési voucher-t kapnak.

VI. A VERSENY MENETRENDJE

A fellépés sorrendjét a szervezők határozzák meg, melyet a verseny előtt legalább 7 nappal közölnek az érintettekkel. A 15 döntős együttes fellépési sorrendjét sorshúzás alapján döntik el. A sorrendtől való eltérés rendkívüli esetben lehetséges, de csakis a szervezők beleegyezéséével.

VII.  PRÓBALEHETŐSÉGEK, FELSZERELÉS, SZÍNPAD

Hangpróbára a versenynapon van lehetőség a fellépés helyszínén, a fellépés körülményei között, a fellépés előtti 15 perces időkeretben. Mindegyik fellépő együttes hozhat magával saját hangtechnikust azzal a feltétellel, hogy a verseny előtt a szervezők tudomására hozza igényeit egy technikai rider-ben, legalább 7 nappal a versenynap előtt.

A Szervezők minőségi hang- és fénytechnikai berendezést biztosítanak, amelyeket az együttesek bérmentesen használhatnak, továbbá biztosítanak dobfelszerelést, gitár-, basszusgitár- és billentyű-erősítőket, mikrofonokat, monitorokat, háttér-berendezést, valamint fény- és hangtechnikusokat, valamint kisegítő személyzetet.

A fellépő együttesek tagjai használhatják saját hangszereiket (gitár, basszusgitár, billentyűk, különféle hangeffekt-pedálok, stb.). A dobosok használhatnak saját premiert, nagydob-pedált, cíneket, ütőket. Az együtteseknek legalább 14 nappal a Verseny előtt egy technikai leírásban jelezniük kell, ha a szabályzatban felsorolt technikai lehetőségeken kívüli, különleges igényeik vannak. Valamennyi együttes kötelező módon ugyanaz a háttér-berendezést és dobfelszerelést használja, amit a szervezők rendelkezésre bocsátanak. Bármely, a felsorolt saját hangszerektől eltérő billentyűs hangszer és különleges felszerelés a koncertek előtt kerül felszerelésre, és a színpadon marad a koncert végéig. A hatékony együttes-váltás érdekében a balkezes dobosokkal fellépő együttesek a koncert elején vagy végén lépnek fel. Valamennyi együttesnek szigorúan be kell tartania a szervezők és a színpad kijelölt menedzserének instrukcióit.

VIII. A ZSŰRI ÉS AZ ÉRTÉKELÉS MENETE

Az előválogató és a döntő zsúrija a Versenyszabályzat értelmében fejti ki tevékenységét, a Zenei Versenyek Nemzetközi Szövetsége Statútumának tiszteletben tartásával.

A döntőbe jutó együtteseket (előválogatást) a szervezők képviseletében Alin Vaida fesztiváligazgató és művészeti igazgató, Claudiu Stanciu marketing-igazgató és Takács Aranka művész, a Verseny menedzsere végzi.

Az előszűri által kiválasztott 15 együttest 2018. június 22-24 között zajló Verseny  zsűribizottságának tagjai értékelik: Stefan Vannai – jazz-tanár, Bágyi Balázs – a Magyarországi Jazz Szövetség elnöke, Radu Pieloiu – a Sebastian Spanache Trio, Monom, helen és Alexandrina együttesek tagja, Marius Chivu – a Dilema Veche szerkesztője, valamint Takács Aranka, a  Jazz in the Park Nemzetközi Verseny menedzsere.

Az előválogatás szempontjai: az előadás minősége és eredetisége.

A döntő értékelési szempontjai:

 • az előadás minősége
 • az együttes összjátéka
 • eredetiség
 • színpadi megjelenés

A zsűri minden tagja jelöl valakit A legjobb hangszeres előadó és A legjobb énekes előadó díjára, döntését pedig írásban motiválja. A legtöbb szavazatot összegyűjtő hangszeres és énekes előadó elnyeri a díjakat.

Észrevételek

Minden együttest a megadott szempontok szerint értékelnek. Minden egyes szempontot 1 és 10 közötti pontszámot kaphat. Az összesített pontszámok szerint alakul ki a rangsor. Azonos pontszám esetén a zsűri elnöke illetékes a döntésben. A zsűri minkét szekcióban győztest hirdet. A zsűri döntése végérvényes.

IX. DÍJAK

A zsűri a jelen szabályzat V. pontjában foglaltak szerint hozza meg a döntését mindkét versenyszekcióra vonatkozóan. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy ne osszon ki egy vagy több díjat. Az egyes szekciók díjai oszthatatlanok. E szabálytól eltérni nem lehet.

A díjak értéke (nettó összeg)

(1) Előadói szekció:

 • díj: nettó 9000 lej (bruttó 9934 lej) és két koncertre szóló szerződéses meghívás a jazz in the Park fesztivál keretén belül – 2018 július 1-én, illetve a 2019-es Jazz in the Park Fesztivál megnyitóján, a központi színpadon.
 • díj: nettó 4500 lej (bruttó 4933 lej)
 • díj: nettó 2500 lej (bruttó 2711 lej)

Különdíjak

 • Legjobb énekes előadó: nettó 1000 lej (bruttó 1045 lej)
 • Legjobb hangszeres előadó: nettó 1000 lej (bruttó 1045 lej)

(2) Zeneszerzés szekció:

 • A legértékesebb szerzeményért járó díj: nettó 1000 lej (bruttó 1045 lej)

Észrevételek:

 • Azonos előadó több díjat is szerezhet.
 • A díjakat a Verseny befejezése után, 2018. június 31-ig bejelentik.
 • A díjak összértéke a Szabályzat közzétételének idején, 2018. február 6-án érvényes jogszabályok szerint bruttó 20713 lej (nettó 19000 lej)
 • A szervezés idején a rendezvény támogatói termékek és szolgáltatások formájában különdíjakat ajánlhatnak föl. 

X. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

A Szervezők fenntartják a jogot a Verseny bármely szakaszában, illetve döntőjében az egyes előadások televíziós, rádiós közvetítésére, filmezésére, fényképezésére, video- és hanghordozókon való rögzítésére. Ebben az esetben a fellépőket nem illeti meg honorárium. A felvételek a fesztivál egy későbbi kiadásában is felhasználhatók.

XI. SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME

A 677/2001-es adatvédelmi törvény értelmében (módosítva és kiegészítve az 506/2004-es adatvédelemre vonatkozó jogszabállyal) a Szervező kötelezettséget vállal, hogy a nevező együttesek tagjainak a Szervezők birtokába jutó személyes jellegű adatait biztonságos körülmények között használja. A személyes jellegű adatok Szervezőkkel való megosztásának elutasítása nem teszi lehetővé a nevezést.

XII. A VERSENY IDŐ ELŐTTI BEFEJEZÉSE

A Versenyt idő előtt csak rendkívüli körülmények miatt  lehet befejezni. Rendkívüli körülménynek számít az is, ha a Szervezők önhibájukon kívül nem tudják biztosítani a Verseny folytatását.

Ilyen esetekben a Szervezőket nem terheli felelősség a Verseny résztvevőivel szemben, és nem kötelezhetők semmilyen pénzbeli kártérítés megfizetésére.

XIII. VITÁS KÉRDÉSEK TÖRVÉNYES RENDEZÉSE

A Szervezők és a verseny résztvevői között adódó esetleges vitás kérdések megoldása közös megegyezés alapján történik. Amennyiben ez nem lehetséges, a vitás kérdéseket az illetékes bíróságon az érvényes jogszabályok szerint kell megoldani, a román jogszolgáltatás szerint.

XIV. KONTAKT: További részleteket az érdeklődők a következő címen kaphatnak: concurs@jazzinthepark.ro.

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca