Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars

About

Nici o frază de introducere a lui Juan de Marcos Gonzales nu poate omite că numele său este sinonim cu ansamblul de muzicieni Buena Vista Social Club. Și cum să nu începi astfel, când artistul cubanez este artizanul și liderul acestui colectiv de muzicieni care a redat Cubei mândria și bucuria de a-și cânta pe toate continentele povești peste care părea că se așternuse uitarea?

Născut în Havana în 1954, Juan de Marcos a studiat chitara clasică la Conservatorul Ignacio Cervantes cu maeștrii Leopoldina Nuñez și  Vicente „Gutun” Gonzalez, ca mai târziu să urmeze cursuri de dirijor și armonie contemporană la Goldsmith College, în Londra.
Deși un împătimit al rock-ului britanic și american în tinerețe, Juan de Marcos își redescoperă rădăcinile cubaneze, readucând pe scenă un gen muzical popular în anii ’20, son-ul.

Bilete aici și pe Bilete.roEventim și în rețeaua Biletmaster.

Debutează în 1976 cu formația Sierra Maestra, înregistrând nu mai puțin de paisprezece albume sub acest nume în Cuba, dar celebritatea la nivel mondial a cunoscut-o odată cu nașterea proiectului său de suflet, Buena Vista Social Club. Elaborat în 1996 de Casa de Discuri World Circuit, produs de legenda chitarei Ry Cooder și condus de Juan de Marcos, ansamblul a reunit marile nume ale muzicii cubaneze. Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Pio Leiva sau Ruben Gonzales sunt doar câțiva dintre veteranii care au reînviat bolero-ul, danzón-ul și son-ul, purtând istoria muzicală pre revoluționară în toate colțurile pământului.

Cu Afro-Cuban All Stars, Juan de Marcos aduce în prim plan un ansamblu de paisprezece muzicieni din generații diferite, artiști care demonstrează că recuperarea trecutului nu s-a făcut fără a crea o legătură solidă între jazz, muzica contemporană și cea traditională, o necesară armonizare care uimește și bucură la fiecare show un public de toate vârstele. Pe 21 iunie, la Opera Maghiară din Cluj, Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars concertează în premieră la a șasea ediție Jazz in the Park.