Maria Casandra & Sorin Romanescu

About

NOD – New Old Doina aduce în prim-plan străvechea Doină Românească – Hora Maramureșeană. Temeiul fundamental al acestui proiect muzical sunt cele două calități pregnante, de-a dreptul vitale ale Doinei, și anume ritmul liber (parlando rubato) și caracterul ei puternic improvizatoric. Tihna Inimii și Taina Viului Grai. Aceste virtuți ale Doinei vin în întâmpinarea acestor muzicieni și fac posibilă o îngemănare a cântului folcloric maramureșean autentic- trăitor și a sonorităților acustice și electronice din sfera jazzului.

Doina, ca gen muzical de sine stătător, înțelesul dat interpretării ei, cât și muzica născută în prezența acesteia, vor avea puterea în orice moment sa existe în planul sonor împreună ori ca „entități” separate. Căci „menirea măreției sale” are chipul universalității. „Întoarceţi-vă-n voi şi veţi cunoaşte/ Că toate-n lume, toate-s în prezent. (…) Un semn că toţi e-n unul, unu-n toţi.” Mihai Eminescu

MARIA CASANDRA HAUSI s-a născut în Baia Mare, Maramureş. A prins de la bătrânii locurilor meşteşugul fără vârstă al „Horilor în grumaz”- „Horea Lunga”. Ucenica a scolii inalte de la Cluj, Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, la clasa domnilor profesori Alexandru Farcas, Gheorghe Rosu si Mugurel Scutareanu. Laureată al Marelui Premiu şi al Trofeului „Maria Tănase”, a marcat și celebrat intrarea Doinei în Patrimoniul Imaterial Unesco prin lansarea albumului de muzică tradiţională intitulat generic „Doina – Horea Lungă – Cântec Arhaic Românesc din Maramureş”. Despre acest gen muzical, pe care l-a făcut cunoscut prin turnee în tara si străinătate, mărturiseşte ca este universul fără de margini unde și-a găsit casa.

Colaborari si proiecte muzicale, dintre ele amintim: Grupul Iza; Nicolae Pitis; Nicolae Voiculet; Margareta Paslaru; Stamatis Kraounakis in musicalul „Aristophanes Now” prezentat in Atena, Istanbul, Timisoara si Londra (Royal Academy of Dramatic Art); Blanoz; Phoenix in proiectul „Arhaic Rock” cu Nicu Covaci; Subcarpati pe albumul muzical „Satele Unite ale Balcanilor”, „Roots Revival Romania” in „Colors of Maria” si „Doina Revival” cu muzicienii Mehdi Aminian, Aleix Tobias Sabater si Emmanuel Hovhannysian; NOD cu Damian Draghici si Sorin Romanescu

SORIN ROMANESCU este unul dintre cei mai importanți chitariști de jazz la ora actuală. Personalitatea sa muzicală nu se limitează însă doar în zona jazz-ului și improvizației. La început a studiat chitara clasică, a fost basist în trupa Sarmalele Reci (a înregistrat albumul de debut „Țara te vrea prost”), a colaborat cu coregrafi de dans contemporan (Florin Fieroiu, Vava Ștefănescu, Eduard Gabia, Andreea Novac, Mihai Mihalcea), a susținut concerte de muzică contemporană în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale, iar de mai mulți ani este colaborator permanent al cantautoruluiAlexandru Andrieș. Ca muzician de jazz s-a format la clasa de improvizație a pianistului Marius Popp și mai târziu s-a consacrat pe scena jazz-ului în cvartetul saxofonistului Garbis Dedeian. Activitatea sa în calitate de improvizator se desfășoară constant din anii 90 încoace în proiecte live și de studio.

Compozitor și producător, numele său este legat de producții muzicale pentru campanii publicitare precum și de filme documentare sau artistice. Pentru muzica filmului documentar ’’Afacerea Tănase’’ a fost nominalizat la Premiul Gopo iar pentru filmul artistic “Câini” a primit Premiul Gopopentru cea mai bună muzică originală. Este colaborator sau co-autor în proiecte muzicale care însumează peste 20 de albume.

Accesul la acest concert este liber, iar dacă doriți puteți cumpăra un bilet neobligatoriu de susținere a Fondului Jazz in the Park. Bilete neobligatorii găsiți aici și în rețelele bilete.ro, Eventim și BiletMaster.