Nik Bartsch’s Ronin

About

Zen Funk, așa s-ar putea descrie muzica creată de Ronin, quartetul pianistului elvețian Nik Bärtsch, probabil unul dintre puținii instrumentiști de jazz cu centura neagră la Aikido. Interesul său pentru Japonia nu se oprește însă aici.

Să pășim în universul misterios al unui Ronin, mai întâi. Un samurai japonez fără clan, fără stăpân, un lup singuratic, un nomad în căutarea propriului sens. Transpus din cultura niponă în creațiile muzicale ale lui Nik Bärtsch, Ronin evocă libertatea totală, șansa de a-ți decide singur drumul, slujind cu integritate doar Arta.

Născut în 1971 în Elveția, Nik Bärtsch studiază clarinet și pian, iar la Universitatea din Zurich se concentrează pe muzicologie, lingvistică și filosofie.

În 2001 fondează quartetul Ronin, ce are în discografie opt albume, cel mai recent fiind Awase, editat la ECM Records în 2018, producător fiind  însuși Manfred Eicher, fondatorul prestigioasei Case de Discuri.

Cu Nik Bärtsch-pian, Sha-clarinet și saxofon, Thomy Jordy-bas, Kaspar Rast-tobe, albumul redescoperă ‘’mișcarea împreună’’, căci asta înseamnă termenul Awase în Aikido. Sincronizarea energiilor, o potrivită metaforă pentru precizia dinamică, groove-ul și minimalismul compozițiilor celor patru instrumentiști.

Maximum de efect, cu minimum de mijloace este, de altfel, calea pe care Ronin a mers încă de la primul disc, reușind să-și rafineze un stil cu adevărat unic, integrând într-un mod natural influențe din funk, muzică clasică contemporană sau muzică ritualică japoneză.

Pe 27 iunie, în /FORM Space, Nik Bärtsch’s Ronin concertează pentru prima dată în Cluj, la a șasea ediție Jazz in the Park.

Bilete aici și pe bilete.ro, Eventim și în rețeaua Biletmaster.