The Herbaliser

About

Nu descoperi des un duo care lucrează atât de bine precum Jake Wherry și Ollie Teeba, adică The Herbaliser, un grup britanic sinonim cu jazz hip-hop-ul încă din anii ‘90.

Jake Wherry a crescut în Londra cu un meniu zilnic pe bază de jazz și James Brown, soundtrack-ul copilăriei și adolescenței sale. Peste câțiva ani îl găsim interesat de hip-hop, dar cântând și la chitară sau bass în trupe de jazz, funk și rock.

Ollie Teeba, pe de altă parte era total absorbit de hip-hop. Dj de la vârsta de 15 ani, Teeba începe să-și facă un nume în Londra, metoda perfecta ca cei doi să se întâlnească și să înregistreze împreună în studio-ul lui Jake, Traintrax, studio ce avea să devină unul de referință în underground-ul britanic.

Cei doi apelează la artiști ca DJ Malachi, Kaidi Tatham (Bugz In The Attic), Ralph Lamb (Easy Access Orchestra) și se apucă de compus exact la momentul potrivit,  mijlocul anilor ’90, când piața muzicală britanică a fost luată cu asalt de sound-ul jazz hip-hop.

Nu e de mirare, deci, că primul disc, Remedies ( 1995) devine un clasic al genului.

Albumul a fost editat de Ninja Tunes, o Casă de Discuri vizionară, dedicată scenei underground, și care încerca să elibereze artiștii de monopolul marilor companii din show-biz. Nu fără rezultate notabile, dacă ne gândim că pe acolo au trecut și Amon Tobin, The Cinematic Orchestra, Bonobo, Fink, Jagga Jazzist sau Kid Koala.

Opt albume și câteva sute de concerte mai târziu, notorietatea celor doi este atât de mare, încât Jake și Ollie sunt invitați să producă muzică pentru Motorola, PlayStation 2, sau pentru filmul de referință al lui Guy Ritchie, Snatch.

Jazz, hip-hop, soul, un pic de funk și multă energie vor aduce The Herbaliser pe 29 iunie în Parcul Central din Cluj, la a șasea ediție Jazz in the Park.

Accesul la acest concert este liber, iar dacă doriți puteți cumpăra un bilet neobligatoriu de susținere a Fondului Jazz in the Park. Bilete neobligatorii găsiți aici și în rețelele bilete.ro, Eventim și BiletMaster.