blog img
Moonlight Breakfast: „Când prima piesă intra pe radio, noi ne gândeam ce nume ar trebui să avem. Acum am ajuns la 400 de concerte în 10 tări, pe 4 continente”

Cristina (pe scurt Cristi), Bazooka și Adiță sunt Moonlight Breakfast. Ne-am împrietenit cu ei de câțiva ani buni și de atunci ne face o deosebită plăcere să-i ascultăm fie în parc, fie în cluburi sau în alte spații. Am descoperit că și vouă vă place mult de ei, așadar îi aducem din nou la festival. Îi ascultăm la ediția 2018 Jazz in the Park. Până atunci i-am întrebat câte-n lună și în stele despre începuturile lor, concertele din țară și din afară, viața lor din Austria, planuri și muzică.

Nu-jazz, retro, soul, urban: sunt câteva dintre cuvintele care apar în descrierea voastră la genul muzical pe care-l interpretați. Voi cum v-ați caracteriza muzica?

Cristina (Cristi): Itunes caracterizează Pop, noi o caracterizăm Fun.

Piesele voastre sunt ușor de memorat și cântați în engleză. V-ați gândit să cântați și în alte limbi?

Cristina (Cristi): Mie imi vine cel mai ușor să mă exprim în engleză, mai ușor decât în română câteodată. Piesele sunt în limba engleză pentru că muzicienii sunt influentați de ceea ce le face plăcere să asculte. Am mai fost întrebată de unde am accentul și primul lucru care mi-a venit in minte a fost  Bugs Bunny. :))  Am crescut cu Looney Tunes și Disney. Dacă mă gândesc bine, nu știu dacă e vreo animație Pixar pe care să nu o fi văzut (și acum sunt adult).  Ai putea spune că versurile în engleză vin din desene, școală, Hollywood movies și muzică (Ella Fitzgerald, Billie Holiday…)

Avem o singură piesă în limba franceză și asta se întâmplă probabil pentru că am rămas la nivelul de liceu 🙂 A iesit doar o piesă, dar am avut plăcerea să o cântăm de curând la Paris și a trecut testul! :))) Dacă franceza mea a fost OK pentru Paris, atunci o să fie ok și pentru Austin, Texas în martie la SXSW.

Ați reușit să pătrundeți și pe scena internațională. Ați vrut asta de la bun început sau a venit ca un rezultat firesc?

Cristina (Cristi): Am vrea să putem spune că am avut un plan, dar când prima piesă intra pe radio noi ne gândeam ce nume ar trebui să avem și cam așa au decurs lucrurile și în continuare. Am fost și încă suntem constant surprinși de ce urmează și de cele mai multe ori ne-am dat seama de importanța evenimentelor abia după ce am trecut prin ele.  Lucrul ăsta a fost cumva spre bine: aveam nevoie de o doză de inconstiență să cântăm, de exemplu, pentru prima dată în fața a 35.000 de oameni.

Mutarea la Viena a fost parte din strategia voastră de a intra pe piața internațională sau v-ați dat seama că e nevoie de această schimbare după ce au apărut tot mai multe concerte?

Cristina (Cristi): Deși există avantajul că din Viena ajungi mult mai repede cu mașina în Slovacia, Cehia, Germania pe unde cântăm (glumesc), nu a fost nici mutarea parte dintr-o strategie. Tatăl meu locuia în Austria de 17 ani. De 10 ani se lupta cu SLA sau ALS (în engleză), Lou Gehrig Disease sau motivul pentru The Ice Bucket Challenge (mai ușor de recunoscut poate din social media). Pentru că el locuia într-un spital și nu se mai putea deplasa, ne-am mutat ca să putem merge mai des în vizită. Am mai vorbit despre asta doar o singură dată, până acum spuneam doar „motive personale”, dar asta nu spune foarte multe. În decembrie tatăl meu a murit. A iubit viața, s-a bucurat de ea și și-a păstrat simțul umorului până în ultimul moment, iar noi încercăm să facem la fel.

Cum v-ați acomodat în Austria? Cu limba, locurile, oamenii de acolo.

Cristina (Cristi): Încă mai învățăm limba. Nu știam nici măcar un cuvânt atunci când am venit aici. Poate doar eins, zwei, drei și sunt cifre. Ascultam accentul vocii de la U-Bahn care anunța stațiile. Chiar realizezi cât de multe cuvinte folosești în viața de zi cu zi atunci când încerci să înveți o limbă cu totul nouă pentru tine. Progresăm: langsam, aber sicher :))  Suntem muzicieni, așa că cel mai mult interacționam cu oameni din același domeniu, vorbim aceeași limbă…engleza.

Multă lume se întreabă dacă există o “rețetă a succesului” național și internațional.

Cristina (Cristi): Era super dacă aveam o „rețetă”, ar fi însemnat că știm foarte clar ce trebuie să facem și de cele mai multe ori nu știm exact ce facem. Facem ce simțim. Suntem sinceri.

Aveți un stil original, dinamic și ușor de îndrăgit. Aveți peste tot același gen de public, tineri, sau aveți și surprize din acest punct de vedere?

Cristina (Cristi): Mulțumim, sună bine! Am fost foarte plăcut surprinși să descoperim că avem fani începând de la grădiniță. Avem un public divers. O să sune ca un răspuns pentru revistă, dar până acum ne-am bucurat de aceeași atitudine deschisă, veselă și iubitoare oriunde am mers. În unele locuri mai gălăgioasă, în altele mai liniștită, dar  am fost primiți cu zâmbete, bucurie și dans.

Ați făcut un calcul, câte concerte ați avut până acum și în câte țări/pe câte continente?

Cristina (Cristi): Nu. Zilele trecute spuneam că am vrea să punem pe instagram o poza cu toate play-list-urile de până acum Da, le-am păstrat. E o ocazie foarte bună să facem un inventar: am avut aproximativ 400 de concerte în 10 tări și ne-am auzit muzica pe 4 continente.

Ați fost alături de noi, echipa Fapte, în ultimii ani. Ați cântat la mai multe evenimente pe care le-am organizat: în parc, la Jazz in the Park,  în stradă la Jazz in the Street, în Poiana Teioasa, în cel mai nordic oraș din România, la Darabani, la Zilele Nordului și la Cluj, în Iulius Parc la Picnic in the Park. La ce vă așteptați de la concertul de la ediția a șasea a festivalului?

Cristina (Cristi): Abia așteptăm să venim!!! Sperăm să îi revedem pe toți cei care au fost alături de noi până acum, cărora le mulțumim pentru că ne dau ocazia să facem ceea ce iubim și sperăm să cunoaștem mulți oameni noi, cărora să avem ocazia să le mulțumim și anul viitor.

Ce vă place să faceți după concert?

Cristina (Cristi): După concert cea mai mare plăcere ne face să stăm de vorbă cu cei care au chef să stea de vorbă cu noi. 🙂

Cum vedeți voi piața muzicală din România? Care ar fi, din punctul vostru de vedere, principalele plusuri și minusuri pentru artiști?

Cristina (Cristi): Principalele plusuri și minusuri pentru artiști sunt cam aceleași, indiferent de țară, după câte am avut ocazia să observăm. Important este să te focusezi pe plusuri întotdeauna.

Vă întreabă publicul de unde sunteți, după concerte. Care e cea mai amuzantă reacție a celor care au aflat că veniți din România?

Cristina (Cristi): De obicei nu sunt foarte multe comentarii. Se limitează la: România? Hmmm (apreciativ)

Împărtășiți cu noi o amintire frumoasă din turnee? Ceva ce a rămas de referință pentru voi.

Cristina (Cristi): O să împărtășim o amintire frumoasă care chiar are legatură cu Clujul. Aici a fost pentru prima dată când  publicul a cântat împreună cu noi. A fost un sentiment extraordinar să ascultăm o mie de oameni cântând o piesă de-a noastră!

La ce lucrați acum? Cu ce ne veți surprinde în perioada următoare?

Cristina (Cristi): Avem trei piese noi în momentul de față. Vom lansa un single în curând și vom veni cu un album nou în toamnă, cel mai probabil. Vrem să filmăm mai mult, să share-uim mai mult. Discutăm despre concerte în Anglia și Japonia. Avem un proiect mare despre care nu putem vorbi încă – să nu stricăm surpriza – dar implică mulți oameni talentați. Cele mai apropiate evenimente palpitante sunt invitația pe care am primit-o pentru SXSW Festival în Austin, Texas în martie (primul concert în SUA) și turneul din Europa din aprilie.

Mult succes, Moonlight Breakfast!

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca