blog img
3, 2, 1, start! Începe Jazz in the Park 2018. Care e programul joi, în prima zi de festival

Dăm astăzi start ediției a șasea a festivalului Jazz in the Park. Prima zi, joi 21 iunie, e dedicată galei de deschidere. Dimineața la 10 e conferința de presă, la Casino, iar seara punem festivalul pe mode ON la Opera Maghiară! 11 zile de-acum încolo vom avea program – din ce în ce mai intens. Festivalul se va desfășura la Opera Maghiară (în 21 iunie), în curtea Muzeului de Artă (din 22 iunie și până în 27 iunie inclusiv), pe malul Someșului (22-24 iunie), în stradă – pe bulevardul Eroilor și în fața Casei Matei Corvin (luni, 25 iunie), la Pata Rât (marți, 26 iunie), în Parcul Central (de joi 28 iunie și până duminică, 1 iulie).

Ediția din acest an începe cu un concert extraordinar la Opera Maghiară: arhitectul și unul dintre fondatorii proiectului Buena Vista Social Club, Juan de Marcos, deschide festivalul împreună cu grupul lui, Afro Cuban All Stars.

Despre gala de deschidere

Artistul cubanez este artizanul și liderul acestui colectiv de muzicieni care a redat Cubei mândria și bucuria de a-și cânta pe toate continentele povești peste care părea că s-a așternut uitarea. Născut în Havana în 1954, Juan de Marcos a studiat chitara clasică la Conservatorul Ignacio Cervantes cu maeștrii Leopoldina Nuñez și  Vicente „Gutun” Gonzalez, ca mai târziu să urmeze cursuri de dirijor și armonie contemporană la Goldsmith College, în Londra.

Deși un împătimit al rock-ului britanic și american în tinerețe, Juan de Marcos și-a redescoperit rădăcinile cubaneze și a readus pe scenă un gen muzical popular în anii ’20, son-ul.

Cu Afro-Cuban All Stars, Juan de Marcos aduce în prim-plan un ansamblu de 14 muzicieni din generații diferite, artiști care demonstrează că recuperarea trecutului nu s-a făcut fără a produce o legătură solidă între jazz, muzica contemporană și cea traditională, o necesară armonizare care uimește și bucură la fiecare show un public de toate vârstele. În 21 iunie, la Opera Maghiară din Cluj, Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars concertează în premieră națională în această formulă.

Concertul de deschidere e o ocazie extraordinară să ne familiarizăm cu ritmurile cubaneze și chiar să pășim, preț de o oră și ceva, pe tărâmul acestei țări care a dat muzicieni atât de talentați.

Ne vedem la Opera Maghiară! Ușile se deschid la 19:00, iar concertul începe la 20.

Programul primului weekend Jazz in the Park

După deschiderea oficială de la Opera Maghiară, Jazz in the Park se mută de vineri în două locuri: pe malul Someșului și în curtea Muzeului de Artă.

1. Curtea Muzeului de Artă

E un loc foarte frumos pe care îl pregătim pentru 6 concerte: aici ne vedem de vineri 22 iunie și până miercuri inclusiv, 27 iunie.

Vineri 22 iunie concertează la Muzeul de Artă Alfa Mist, rising star-ul jazz-ului londonez. Sâmbătă – Sona Jobarteh, prima femeie care cântă la Kora, duminică – talentatul muzician camerunez premiat cu Grammy Richard Bona, luni e timpul pentru MUSEcology – byron, Lucia și Silent Strike vor fi, fiecare pe rând, acompaniați de Muse Quartet și vom descoperi astfel cum sună muzica rock, pop și electro în combinație cu cea clasică. Marți e timpul pentru Soweto Kinch, iar miercuri pianistul elvețian Nik Bartsch’s Ronin pune artele marțiale – aikido – pe ritmuri muzicale. La concertele de la Muzeu accesul e pe bază de bilet sau abonament.

2. Malul Someșului

Concursul Internațional Jazz in the Park are loc pe RiverStage – malul Someșului, de vineri 22 iunie și până duminică, 24 iunie. Concertele au loc între orele 18:30-23:00, iar intrarea e liberă. 15 trupe aflate în concurs cântă în fața juriului și a publicului în încercarea de a câștiga Trofeul Jazz in the Park. În plus, în fiecare seară avem un invitat special care va concerta tot pe mal.

Accesul pe malul Someșului e liber, dar poți, dacă vrei, să cumperi un bilet neobligatoriu, cu 10, 30 sau 100 de lei și susții astfel Fondul Jazz in the Park. Dacă alegi să faci asta, banii merg spre finanțarea de proiecte artistice și creative. Primești în schimb una dintre cele 3 tipuri de brățări Jazz in the Park 2018.

Întregul program pe zile și pe ore al festivalului e disponibil aici.

Să-nceapă ediția a 6-a a festivalului Jazz in the Park!

Staropramen
George
Mega Image
Enel
Vorbe
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca