04 sept.

Parcul Etnografic 
Cluj-Napoca 

Jazz in the Park 
În Tot Orașul

Nik Bärtsch e un artist care își provoacă publicul, iar acest lucru se remarcă și în ultimul său album, “Entendre”, care surprinde chiar mai în detaliu caracterul compozițiilor modulare ale lui Bärtsch, gândirea sa muzicală și tehnica interpretării. 

Compozițiile sale sunt mai degrabă structuri care pot fi îmbogățite, cară lasă loc acelui element supriză în interpretările live. Deținător al centurii negre la Aikido, artistul își asociază lucrările cu antrenamentele de bază în artele marțiale, care pot fi ulterior adaptate oricărui context. “Metoda mea de lucru implică întotdeauna crearea de noi contexte. În fiecare piesă se regăsesc noțiunile de compoziție, interpretare și improvizație, dar felul în care acestea se îmbină, forța lor și adaptabilitatea lor, oferă adesea rezultate noi, surprinzătoare.” 

Răbdarea, intensitatea și, paradoxal, ușurătatea care transpare din compozițiile lui Nik Bärtsch au devenit emblematice pentru acest stil muzical și se datorează în mare parte și colaborărilor artistului cu trupele Ronin și Mobile, dar și cu producătorul Manfred Eicher și inginerul de sunet Stefano Amerio.