Kamasi Washington

  • 25-28 Iunie,
  • 2020
  • Parcul Central

Când Kamasi Washington a lansat LP-ul The Epic, în 2015, a fost recunoscut imediat ca un deschizător de drumuri al acestei generații, atât în ceea ce-i privește direcțiile și valențele pe care muzica jazz le poate cunoaște, cât și în ce-i privește pe tinerii ascultători, luați cu totul prin surprindere de această nouă formă de expresie a jazzului. Odiseea de 172 de minute, clădită împreună cu cei zece membri ai trupei The Next Step, cuprinde elemente de hip-hop, muzică clasică și R&B, precum și alte influențe care l-au marcat pe tânărul saxofonist și lider de trupă.

Câștigând aprecierea criticilor imediat după lansare, The Epic i-a adus lui Washington o mulțime de premii, printre care și American Music Prize și Gilles Peterson Worldwide Album of the Year. După acest album, muzicianul a colaborat cu alți artiști relevanți ai momentului, precum Kendrick Lamar, John Legend, Run the Jewels sau Ibeyi, și a realizat “Harmony of Diference”, o instalație multimedia prezentată în cadrul Bienalei de la Muzeul de Artă Americană Whitney din New York în 2017.

În iunie 2018, Washington a lansat un nou album, Heaven and Earth, care, de asemenea, s-a bucurat de aprecierea publicului de pretutindeni. Acesta a primit nenumărate titlui “best of” din partea celor de la Pitchfork, NPR, variety, GQ, MOJO, Complex și nu numai. Activitatea sa creativă s-a îndreptat apoi asupra artei cinematografice, kamasi Washington colaborând alături de Bradford Young, Jenn Nkiru, Terence Nance și Marc Thomas pentru realizarea unui film inspirat de Heaven and Earth și intitulat AS TOLD TO G/D THYSELF. Filmul a avut premiera la Sundance Film Festival în ianuarie 2019.