• June 25-28, 
  • 2020 
  • Central Park

Omar Sosa este un remarcabil pianist care nu încetează să-și surprindă publicul cu o nouă abordare a acestui instrument care, după cum a menționat NPR într-una din recenziile lor, este „un instrument al conștientizării spirituale”. Prin muzica lui, Sosa explorează nu doar profunzimile muzicii afro-cubaneze, ci și călătoria spiritului prin diferite etape de creștere. Poate acesta este motivul pentru care, cu fiecare album, melodiile te poartă tot mai adânc în profunzimile acestui spirit călător.

Patru dintre albumele sale au primit nominalizări la Grammy. Vorbim despre Sentir (2002), Mulatos (2005) și Eggūn (2013), nominalizate pentru cel mai bun album de jazz latin, și Across The Divide: A Tale Of Rhythm & Ancestry, nominalizat în 2009 la categoria Best Contemporary World Music Album. În afară de premiile și recunoașterea internațională, Omar Sosa a avut numeroase colaborări cu toboșari și percuționiști de renume, precum Steve Argüelles, Julio Barretto, Mino Cinelu; cântăreții Tim Eriksen, Lázaro Galarraga, Marta Galarraga, Will Power, Mola Sylla, Tenores San Gavino de Oniferi – Sardinia și Dhafer Youssef; trompetist Paolo Fresu, și maeștrii Paquito D’Rivera, Luis Depestre, Leandro Saint-Hill și Mark Weinstein.

Pentru a opta ediție Jazz in the Park, Omar Sosa a făcut echipă cu JazzyBIT, o trupă de jazz din Timișoara, România, care oferă o combinație energică de jazz și rock, presărate cu influențe blues, latino și funk. Deși provin din medii culturale diferite, există ceva care îi aduce pe acești artiști împreună: pasiunea lor pentru muzică, ludicul și dorința de a descoperi noi ritmuri, dinamici și peisaje muzicale.

JazzyBIT ocupă încet, dar sigur, un loc important pe scena jazzului contemporan, reprezentând țara la unele dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume, precum Jarasum International Jazz Festival (Coreea de Sud), Vilnius Mama Jazz Festival (Lituania) sau Belgrad Jazz Festival (Serbia). All About Jazz spun că JazzyBIT au reușit să „canalizeze combo-ul de succes Esbjörn Svensson Trio, abordând piesele catchy, melodice, dintr-o perspectivă mai rock. Publicul a fost atras de combinația lor de ritmuri funky, muzică alertă și aranjamente ingenioase”.